Велкро или копчета: предимства и недостатъци

Много хора имат конкретни предпочитания относно вида на затварянето на многократните пелени, а ето и някои най-чести причини, които могат да се изтъкнат като предимства или недостатъци.

  • Лесна употреба – най-сериозната разлика между двата вида затваряне е трудността при употреба. Копчетата изискват малко повече усилия и сръчност при затваряне, за разлика от лепенката, която се затваря от самосебе си. По чисто интуитивен начин лепенките напомнят за лесната употреба на еднократните пелени, което прави този вид затваряне изключително предпочитан от хора, които са или начинаещи, или несигурни при употребата на многократни пелени – най-често татковци, баби и дядовци. При затварянето на копчетата, колкото и да е очевидно, че двете половини само трябва да се съединят, в зависимост от модела не винаги е ясно кое копче къде трябва да се закопчае, още повече, когато става дума за диагонално закопчаване. Разбира се, че използването на копчета не е трудно, но може да донесе известно неудобство и дискомфорт, ако човек няма опит с конкретния модел пелена. Не на последно място, когато поставяте бебето на гърне, велкрото представлява по-лесно и бързо отваряне, отколкото копчетата.

Black-design-separator

  • Пране – при двата вида закопчаване се използва различен подход по отношение на прането. Докато пелените с копчета само се откопчават и се пускат в пералнята, то при многократните пелени с велкро лепенките трябва да се залепят върху обозначените места за залепване при пране. Проблемът, който може да възникне при отворена велкро лепенка, е тя да залепне за различни части от други пелени или дрехи и да причини захабяване на материята, или пък ако лепенките на много пелени са отворени – да се образува огромна топка от залепнали пелени и дрехи.
  • Издръжливост – в това отношение двата вида затваряне също се представят различно. С времето велкро лепенките губят силата си на залепване, а също така се пълнят с мъхчета (които могат да се отстранят, разбира се). Въпреки че много марки предлагат изключително издръжливи лепенки, то винаги се стига до момент, в който се налага лепенката да бъде подменена – в тези случаи е удачно пелената да бъде или подменена, или рециклирана. При затварянето с копчета издръжливостта е доста повече, но все пак се случва копчетата да се развалят, или пък да се счупят – тогава е твърде сложно човек сам да подмени копчето, ако няма специални инструменти и не на последно място – умения. Ако ви се случи нещо подобно, е най-удачно да се обърнете към производителя на пелената, който може да извърши подмяната вместо вас.

108_Rumparooz_Snap_Aquarius

  • Оразмеряване – затварянето с велкро лепенка дава повече свобода при поставянето на пелената в зависимост от размера на вашето бебе – напасването на кръста е с точност до милиметри, докато при пелените с копчета сте ограничени от броя и разположението на копчетата. От друга страна, двуредовото затваряне с копчета дава възможност за фина регулация и нетипично оразмеряване при по-малки бебенца, или пухкави бутчета.
  • Поставяне на пелени при по-големи бебета – с времето бебетата се научават да разлепват пелените си, докато копчетата са доста по-трудни за отваряне.

61yIVlgHjHL._SY355_

Напомняме, че можете за закупите многократни пелени онлайн от Bottomlane, или на място в центъра за привързано родителство “Заедно” (гр. София, Бъкстон, ул. Алекси Рилец 8). Ако имате въпроси за употребата или поддръжката на многократните пелени, свържете се с нас чрез фейсбук страницата на магазина, или чрез имейл office@bottomlane.eu.

.

.

.

#многократнипелени #бебешкипелени #многократнибебешкипелени #бебешкакозметика #пеленизабебе #комплектпелени #пеленизамногократнаупотреба #козметиказановородено #пеленизановородено #велкроиликопчета #изборнапелени #едноразмернипелени

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s