Пелени тип “джоб”

Какво представлява пелената тип „джоб“? В повечето случаи това е едноразмерна пелена (т.е. пелена, която може да се адаптира до всички размери, през които преминава бебето от раждането до гърнето), която има външна непромокаема част, а вътрешната е най-често полар/ мек флийс, който има отвор в едната си част, наподобяващ джоб. В този джоб се поставят подложки или други попивни материи (напр. прифолди, сгънат тензух, еднослойни пелени), но самата обвивка на джоба (външната част и флийсът) нямат абсорбиращи свойства.

Предимства

  • Адаптивност. Едно от най-големите предимства на джобовете е това, че могат да се приспособяват към различните нужди на бебетата чрез добавяне/ премахване на подложки и възможността за използване на всякакви разнообразни подложки (независимо дали са дело на производителя на джобовете), прифолди, сгънати еднослойни пелени, или пък подръчни средства (например кърпи).

Black-design-separator

Джобовете обикновено се продават с подложки на производителя, но това не означава, че трябва да използвате само тях. Прекалено са обемни за бебето Ви? Сменете ги. Не ви стигат? Добавете още. Ако джобът ви идва с микрофибърни/ памучни подложки и те не са достатъчни за Вашето бебе, добавете още попивни средства – от коноп или бамбук, които ще увеличат значително абсорбиращите свойства на пелената. Искате да ги използвате и през нощта? Няма проблем, стига да приложите правилните попивни материали. Тук възможностите за комбинации са наистина много и всичките зависят от нуждите на бебето. Има наистина много производители на пелени тип „джоб“ и предполагам, че повечето от продуктите си заслужават вниманието – различна големина на отвора, различно закопчаване (предно или странично), по-широки джобове, по-тесни, закопчаване с велкро лепенка, закопчаване с копчета (с един или два реда).

225_OScover_Snap_Lava

  • Бързо изсушаване. Пелените тип „джоб“ са система от две части, което означава, че самият джоб и подложките трябва да се перат и сушат отделно. Обвивката на джобовете съхне за часове, което ги прави изключително удобни за всеки сезон, но особено много през влажната есен и зимата, ако не използвате удобствата на сушилнята и сушите прането си на въздух или на сушилка в стаята. Този вид многократни пелени съхне много по-бързо от пелените тип „всичко в едно“.

Black-design-separator

  • Лесно почистване. Разбира се, че има различни видове джобове и различни материи с техните особености, но повечето имат вътрешно покритие от флийс, който, освен че държи сухо при допир, се и почиства лесно, така че не остават почти никакви петна, а и пълнежът от подложки е доста добре защитен.
  • Лесна употреба. Това са „лесни“ пелени. Когато са подготвени с подходящите вложки, за всеки би било изключително лесно да ги постави на бебето. По начин на употреба са много близки до еднократните пелени, защото интуитивно се поставят по един и същи начин, още повече, ако изберете закопчаването с лепенка. Не на последно място, ако не желаете да поставяте подложките вътре в джоба, можете да ги сложите и над него, като по този начин ще го използвате само като кавър. Имайте предвид обаче, че в този случай не бива да слагате микрофибърна подложка директно до кожата на бебето.

61xEmX2X-8L._SL1001_

Недостатъци

  • Време за асемблиране. Тъй като частите на пелените тип „джоб“ се перат поотделно, то преди употреба трябва да се „сглобят“, което понякога може да бъде времеемко, или пък объркващо. Ще имате нужда от около 15-30 минути, за да сглобите 15-ина джоба с техните подложки (в това време сложете сортиране и евентуално сгъване, в зависимост от това дали използвате например прифолди, или сгънати еднослойни пелени). Ако за първи път виждате многократни пелени, тогава е силно вероятно да им размените подложките. Или да ги вържете на възел. А татковците биха могли силно да се изнервят и да решат, че сте ги подложили на древно китайско мъчение. Все едно – нищо не е фатално. Е, стига да сложите някакви подложки, все пак.

Black-design-separator

  • Цена. Многократните пелени тип „джоб“ са по-скъпи от системата на кавър + прифолд/тензух/еднослойни пелени и по цена са по-близки до пелените „всички в едно“.
  • „Разглобяване“. Наричам това процеса по отделяне на подложките от джоба преди пране. Много хора намират за крайно неприятно и дори гнусно „разглобяването“ на джобовете.

unstuffing-dirty-diapers

Напомняме, че можете за закупите многократни пелени онлайн от Bottomlane, или на място в центъра за привързано родителство “Заедно” (гр. София, Бъкстон, ул. Алекси Рилец 8). Ако имате въпроси за употребата или поддръжката на многократните пелени, свържете се с нас чрез фейсбук страницата на магазина, или чрез имейл office@bottomlane.eu.

.

.

.

.

#многократнипелени #бебешкипелени #многократнибебешкипелени #бебешкакозметика #пеленизабебе #комплектпелени #пеленизамногократнаупотреба #козметиказановородено #пеленизановородено #пеленитипджоб #многократнипелениджоб #pocketdiapers #clothdiaperspocket #каксеизползватпелени

Advertisement

3 thoughts on “Пелени тип “джоб”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s