Материи за пелени: памук

Както обикновено, седнах да пиша едно, а излезе друго. Имам желанието да ви запозная с качествата на различните материи, използвани при изработката на многократни пелени, но започвайки с най-разпространената от тях, памука, неусетно задълбах в такива зловещи подробности относно неговия добив, че почти забравих за самите пелени. Опитвам се да се върна на темата и затова ще отрежа част от информацията, която бях приготвила.

Чудили ли сте се каква е разликата между обикновения и органичния памук? Четете по-надолу.

Изхождам от идеята, че многократните пелени, бидейки лишени от химия, са продукт на едни прекрасни естествени материи, произведени от усмихнати хора и окъпани в слънчеви лъчи. Дали?

Oeko-Tex_Standard100-2f5072fb2c2c771g346dbea1400a81be

Сертифициране на текстилните материали

Заради неговата популярност и многото му приложения, производството на памук е огромна индустрия, но не всичкият памук се добива по един и същи начин. В опит да отговори на търсенето на стоката, памучната индустрия използва ГМО, които могат да навредят на земеделските земи и околната среда.

Ако търсите памук от екологично производство, и за да гарантирате, че пелените на Вашето бебе не са произведени от ГМО добив, проверете сертификатите на материите. Например, OEKO-TEX® се счита за златен стандарт в текстила, който гарантира липсата на вредни вещества. OEKO-TEX® е международна независима система за тестване и сертифициране на сурови, полуготови и готови текстилни продукти на всички нива на обработка.

OrganicCotton_0

Органичен памук

За разлика от конвенционалния памук, органичният памук се отглежда без използването на токсични и устойчиви пестициди или торове и оказва слабо влияние върху околната среда. Поради липсата на химикали при отглеждането, той е препоръчван за използване от хора, които проявяват алергични реакции. Органичен памук се произвежда от ограничен брой държави по света, като най-големите производители са Китай, Турция и Индия.

Reality check: За добива на памук

Според Pesticide Action Network Великобритания “памучните култури покриват 2.4% от обработваемата земя в света, но използват 6% от пестицидите в света, повече от всяка друга основна култура”. Налице е огромно изследване, което показва завишен брой случаи на сериозни заболявания и проблеми с развитието в следствие на излагане на селскостопански химикали или физическа близост до химически земеделски общества. Изследването за здравето на селското стопанство, финансирано от National Cancer Institute и National Institute of Environmental Health Sciences, е едно от най-големите съвременни здравни проучвания с над 89 000 участници от земеделските общности и разкрива завишени случаи на заболявания от рак (включително рак на простатата), диабет, заболяване на щитовидната жлеза и астма.

Основен аргумент в подкрепа на химическото земеделие е, че добивите са по-високи. Химически обработените посеви, особено тези около напоителните системи, непрекъснато притискат екосистемата да произвежда все по-висок добив. Това изисква използването на все по-голямо количество химически вещества, включително регулатори на растежа.

Black-design-separator

Признавам си, че след като прочетох няколко статии в интернет, у мен се появи усещането, че тениските в гардероба ми искат да ме изядат, но това е естествена реакция на мозъка при осмисляне на някоя световна конспирация. Добрата новина е, че бебешките продукти винаги са обект на строг контрол и сертифициране, така че не е нужно да подскачате при мисълта, че ГМО може да се промъкне в дрешките на Вашето бебе. Добре е да сме наясно с опасностите, но и да не прекаляваме с притесненията (освен ако не са основателни).

Напомням, че можете за закупите многократни пелени онлайн от Bottomlane, или на място в центъра за привързано родителство “Заедно” (гр. София, Бъкстон, ул. Алекси Рилец 8). Ако имате въпроси за употребата или поддръжката на многократните пелени, свържете се с нас чрез фейсбук страницата на магазина, или чрез имейл office@bottomlane.eu.

 

Изт. https://www.thenaturalbabyco.com/guides/cd-guide/common-materials.html;

http://textileexchange.org/quick-guide-to-organic-cotton/

https://organiccottonplus.com/pages/learning-center

.

.

.

.

.

#многократнипелени #бебешкипелени #многократнибебешкипелени #бебешкакозметика #пеленизабебе #комплектпелени #пеленизамногократнаупотреба #козметиказановородено #пеленизановородено

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s