Материи за пелени: бамбук

Обожавам бамбук! Пелените, произведени от 100% бамбук, или смес от бамбук и памук, притежават изключителни попивни качества и могат да поемат огромни количества течности. Всяко семейство, което използва многократни пелени и материали, със сигурност високо оценява стойността и качеството на материята, мекия допир, хипоалергичните и антибактериални свойства и най-вече способността да поемат влагата.

Какво трябва да знаете за бамбука?

Бамбукът е естествена тъкан, направена от влакна на бамбукова трева. Бамбукът, който се използва при производството на текстил (различен от видовете бамбук, които консумират пандите), лесно възстановява насажденията си и няма нужда от пестициди при отглеждането. Той се счита за едно от най-устойчивите растения, защото расте бързо и не изисква химикали или напояване, а се разгражда по естествен път по-бързо от синтетичните тъкани нефтени деривати.

Bamboo forest

По инструкция на производителите пелените, изработени от бамбукова тъкан, имат нужда от предварителна подготовка преди употреба, тъй като са покрити с натурални хидрофобни масла, които се отмиват след 3-5 изпирания и това води до подобряване на попивателната способност на тъканта. (*лично аз никога не съм го правила – изпирам само веднъж преди употреба) В действителност обаче по-голямата част от бамбуковите платове са резултат от толкова тежка химическа обработка, че по тях не остава и следа от натурални масла, затова не виждам смисъл да се губи време с подготовка от 5 изпирания. (а и по принцип не виждам смисъл).

Когато избирате цяла пелена или само подложка за бебето си, имайте предвид, че бамбуковата материя държи мокро на кожата, така че то ще усеща влагата, когато пишка.

Предимства

Екосъобразност

Бамбукът е едно от най-благодатните растения, които щадят и пестят световните ресурси. Той достига максимален размер само за 2 години и не изисква обогатители, или пестициди, за да расте бързо и здраво. Отглеждането на бамбук подобрява качеството на почвата и помага за възстановяването на ерозиралата почва. Обширната коренова система поддържа почвата, предотвратява ерозията и задържа водата във водосбора. Бамбуковите насаждения са своеобразни фабрики за фотосинтеза, които намаляват парниковите газове. Бамбукът абсорбира около 5 пъти по-голямо количество въглероден диоксид и произвежда около 35% повече кислород, отколкото дърветата.

Попивни качества

Под формата на текстил бамбукът запазва много от свойствата, които притежава като растение. Бамбукът е силно водопоглъщащ, способен да поеме до три пъти собственото си тегло под формата на вода. Като бамбукова тъкан, той има отлична попивателна способност и терморегулиращи качества и това го прави чудесен, както за горещи, така и за хладни климати. За сравнение, бамбукът поема влагата 3-4 пъти по-бързо от памука.

Антибактериални качества

Бамбукът има и отлични антибактериални качества, които тъканта запазва, дори и след многократно изпиране. Те спомагат за редуциране на бактериите, които се настаняват в дрехите и причиняват неприятни миризми.

lenzing1

Недостатъци

Химическа и механична обработка

Отглеждането на бамбук е екосъобразно, но превръщането на бамбука в тъкан предизвиква сериозни притеснения за околната среда и здравето на хората заради силните химически разтворители, използвани при преработката на бамбуковата трева във вискозен разтвор, който пък след това се превръща в целулозни влакна и тъкани. Въпреки че съществува и механичен, екологично чист начин за извличането на влакна от бамбука, той е много по-трудоемък и скъп за производителите, затова голямата част от произведените тъкани са продукт на тежък химически процес.

Mechanical-Bamboo-Manufacturing-Flow-Chart.jpg

Превръщането на бамбука във вискоза представлява “сготвяне” на бамбуковите листа и дървесни части в силни химически разтворители като натриев хидроксид (NaOH – известен също като сода каустик или луга) и въглероден дисулфид в процес, комбиниран с многофазно избелване. Както натриевият хидроксид, така и въглеродният дисулфид предизвикват сериозни здравословни проблеми – вдишването на малки количества въглероден дисулфид може да причини умора, главоболие и увреждане на нервната система, а контактът с малки количества сода каустик може да причини дразнене на кожата и очите. Поради потенциалните рискове за здравето и околната среда около производствените съоръжения, процесите на производство на текстил от бамбук или други регенерирани влакна не се считат за безвредни. Въпреки химичната обработка, върху крайния продукт не остават следи от използваните съединения.

По-нови производствени техники позволяват химическо производство на бамбукови влакна по щадящ и по-екосъобразен начин. Процесът, използван за получаване на лиосел от дървесна целулоза, може да бъде модифициран, за да се добива бамбукова целулоза. Той използва аминокиселини, които са слаби алкали, за разтваряне на бамбуковата целулоза във вискозен разтвор. Тази обработка е значително по-здравословна и по-екологична, тъй като е нетоксична за хората и производствените химически процеси са затворени, така че 99,5% от използваните по време на преработката химикали се улавят и се използват отново, а в природата не остават почти никакви следи.

Сертифициране

За да сте сигурни в качеството на използваните материи, потърсете документ от независима и надеждна сертифицираща компания като Oeko-Tex, Soil Association, SKAL или KRAV. В момента маркировката на Oeko-Tex е най-разпознаваемият знак, който гарантира, че тъканите са здравословни за потребителите, но не удостоверява, че производствените процеси, през които са преминали, са екологични.

 

Напомняме, че можете за закупите многократни пелени онлайн от Bottomlane, или на място в центъра за привързано родителство “Заедно” (гр. София, Бъкстон, ул. Алекси Рилец 8). Ако имате въпроси за употребата или поддръжката на многократните пелени, свържете се с нас чрез фейсбук страницата на магазина, или чрез имейл office@bottomlane.eu.

Изт. http://organicclothing.blogs.com/my_weblog/2007/09/bamboo-facts-be.html

https://www.simplififabric.com/pages/bamboo

http://waset.org/publications/9998043/bamboo-fibre-extraction-and-its-reinforced-polymer-composite-material P. Zakikhani, R. Zahari, M. T. H. Sultan, D. L. Majid. Bamboo Fibre Extraction and Its Reinforced Polymer Composite Material. World Academy of Science, Engineering and Technology International Journal of Materials and Metallurgical Engineering Vol:8, No:4, 2014

.

.

.

.

.

#многократнипелени #бебешкипелени #многократнибебешкипелени #бебешкакозметика #пеленизабебе #комплектпелени #пеленизамногократнаупотреба #козметиказановородено #пеленизановородено

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s