За нерециклируемите бебешки отпадъци, които не ни смущават

Отново се връщам към този текст, който продължава да не ми дава мира. Това не е мой текст, а превод на публикация от сайта на Kanga Care, производител на пелените Rumaprooz и Ecoposh, който направих преди няколкова месеца. Финалните думи продължават да кънтят в главата ми от момента, в който ги прочетох, и не мога да престана да търся други средства, с които да обясня на околните какво се случва, защото изглежда, че хората не се вълнуват. Или все пак трепват малко, но си намират някакви свои вътрешни доводи, за да продължават всичко по старому.

(превод) https://www.kangacare.com/Why-Cloth.html

„… През 1988г. са продадени и употребени над 18 милиарда пелени на територията на Съединените щати. На база калкулациите ни (вижте линка и препратката “Cost: National Costs”), ние успяхме да пресметнем, че всяка година в САЩ се използват 27.4 милиарда еднократни пелени.

Инструкциите върху пакетите с еднократни пелени съветват всички екскременти да се отстраняват в тоалетната преди изхвърляне на пелената, но въпреки това по-малко от 0,5% от изпражненията от еднократните пелени стигат до канализацията.

Black-design-separator

Над 92% от всички еднократни пелени стигат до депата за отпадъци.

През 1988г. са изразходвани близо 300 милиона долара само за изхвърлянето на еднократните пелени, докато памучните пелени са били използвани от 50 до 200 пъти, преди да се превърнат в парцали.

Никой не знае колко време е нужно да се разложи една еднократна пелена, но грубата оценка е между 250 и 500 години – дълго след като вашите деца, внуци и правнуци вече ще са си отишли.

Black-design-separator

Еднократните пелени са третият най-голям замърсяващ еднократен продукт в депата за отпадъци и съставляват около 4% от твърдите отпадъци. В домовете с пеленачета еднократните пелени съставляват около 50% от отпадъците, които произвежда семейството.

Еднократните пелени генерират 60 пъти повече твърди отпадъци и използват 20 пъти повече суровини, като суров нефт и дървесна маса.

За производството и употребата на еднократни пелени са необходими 2,3 пъти повече вода, в сравнение с многократните пелени.

Black-design-separator

Над 300 паунда дървен материал, 50 паунда нефтени суровини и 20 паунда хлор се изпозлват за производството на еднократните пелени за едно бебе ВСЯКА ГОДИНА.

През 1991г. е направен опит да се рециклират еднократните пелени в град Сиатъл, като за целта в продължение на 1г. в експеримента са се включили 800 семейства, 30 детски градини, болница и завод за рециклиране в Сиатъл. Заключението, направено от Procter & Gamble е, че рециклирането на еднократните пелени не е икономически осъществима задача за какъвто и да е мащаб.“

Black-design-separator

Изт.:

https://www.kangacare.com/Why-Cloth.html

Stone, Janis and Sternweis, Laura. Consumer Choice — Diaper Dilemma. Iowa Sate University – University Extension. ID.# 1401. 1994. http://www.rockwellcollins.com/daycare/pdf/pm1401.pdf

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s