Прането – враг номер 1 на всяка майка

Денят на земята (22.04.2018) и седмицата, посветена на многократните пелени (23-29.04.2018) са подходящ повод да се върна на най-болната си тема – предразсъдъците. Те са онези малки остри камъчета, които се завират в обувките ни и ни карат да спрем да вървим от болка. Разбира се, че всички ставаме жертва на предразсъдъци, както и самата аз – изобщо не разделям себе си от останалите, но ми се иска да вярвам, че успея ли да осъзная нещо като предразсъдък, се опитвам да го разглеждам извън опаковката на стереотипа и да прилагам към него трезва, хладна мисъл.

Обичам земята. Иска ми се някой да ме беше събудил много по-рано. Иска ми се някой да ме беше възпитавал да ме е грижа повече. Иска ми се някой да ми беше показвал света като съкровище, а не като неизменна, не особено интересна даденост. Обещавам си да направя това за детето си.

Black-design-separator

Когато станах майка, дори не съм се питала дали ще използвам за детето си еднократни пелени. Беше нещо естествено, защото всички около мен ги използват, а на всеки канал рекламират 5-10 различни марки, без да броим рекламите от влогърите. Разбира се, че знаех, че аз съм била отгледана с многократни пелени, но не ми е и минавало през ума да се връщам към това. Връщане. Назад.

Младите (а и не съвсем младите) родители смятат, че използването на многократни пелени е крачка назад в развитието им като индивиди. Често пъти по различни поводи чувам реплики като „Живеем в 21-и век, не може да се връщаме 2 века назад“. Защо мислят така?

  • Защото бабите им са ги използвали. Съвременните многократни пелени обаче имат нещо съвършено различно и безценно, което нито една старовремска пелена не е имала – непромокаем слой. Това буквално променя играта. Вместо всеки ден да сменя по 10 ката дрехи, сега младата майка на новородено бебе трябва да сменя само гащичките – точно като еднократните пелени, но вместо в коша за боклук, да ги метне в кофата за мръсни пелени. Напълно сериозно и отговорно заявявам, че пелените (дори от) от 1985г. (когато съм родена аз) нямат нищо общо с тези от 2018г.

 

  • Защото се перат. В ушите на младия родител честото пране звучи като тонове домакинска работа, която ще им отнема по половин ден. Многократните пелени се събират след употреба и се пускат в пералнята веднъж на ден-два – и това е всичко. Звучи ли ви като 5 тона работа? На мен не. Не се и усеща като толкова. “Да простирам всеки ден?! О, не, няма как да стане“. Ами ако имаш дете, което се цапа често, както е обичайно при децата, как ще му обясниш, че не ти се простира? Хубавото е, че пелени и детски дрешки спокойно могат да се перат заедно в една пералня и по този начин спестяват време на мама.

 

  • Защото ги намират за нехигиенични. Хайде малко по-сериозно. От момента, в който са станали родители, мама и тате се абонират за всички физиологични процеси на бебето, така че няма нито един начин никога да не забършат дупето след изхождане, или да пък да не бъдат напишкани под някаква форма. Нещо повече – многократните пелени са много по-хигиенични с това, че принуждават родителите да изхвърлят изпражненията в канала, където им е мястото, вместо в коша за боклук, където могат да се превърнат в източник на сериозни зарази.Black-design-separator

Най-сериозната пречка за ползването на многократните пелени обаче остава фактът, че родителите не са запознати с техни съвременни модерни версии, с техния цветен и закачлив външен вид, както и с ползите от употребата им. Силната реклама от страна на дистрибуторите на еднократни пелени буквално замъглява ефира на всеки родител.

 

Не на последно място, силно влияние има мнението на хората от обкръжението на родителите, които често пъти дори нямат деца и не могат да бъдат източник на каквито и да било съвети – те формират единствено предразсъдъци и нереалистични представи за живота с деца. Който следи публикациите ми, може да прочете за огромната ми борба с предразсъдъците в личен план. Все още нямам рецепта за постигане на успех.

.

.

.

.

.

#многократнипелени #бебешкипелени #многократнибебешкипелени #бебешкакозметика #пеленизабебе #комплектпелени #пеленизамногократнаупотреба #козметиказановородено #пеленизановородено

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s