Какво трябва да знаем за кремовете против подсичане

Подсичането на кожата на бебето представлява възпаление на чувствителната му кожа и от лека форма на зачервяване и обрив, подсичането може да прерасне в истински рани. Подобно кожно възпаление често пъти се появява при бебета, отглеждани с еднократни пелени, но е достатъчно често явление и при многократните пелени, въпреки разпространената мълва, че заради липсата на химия, кожата не се възпалява. Напротив, възпалява се, но много по-рядко заради честата смяна на пелените и значително по-малкото спарване.

Вероятно много от вас, точно като мен, са се чувствали объркани кой крем против подсичане да използват, който освен всичко няма да навреди на попивателните качества на пелените. Преди да се роди дъщеря ми, изчетох хиляди страници напълно безполезна информация относно препоръчваните марки бебешка козметика, но едва месеци след раждането й си съставих мнение за това какво търся и искам да представляват нейните кремове и шампоани.

Black-design-separator

Ако решите да ползвате конвенционалната бебешка козметика, която е най-разпространена по магазините, то трябва да знаете, че повечето продукти на пазара съдържат петролни деривати, напр. минерално масло, вазелин и течен парафин, които се добиват от петролатум (петролно желе). Когато тези продукти се използват върху синтетични материи, може да предизвикат наслояване и сериозно да намалят попивните качества на материята, затова е задължително да ги използвате с подложка – многократна подложка (памук, полиестер или друго), или еднократна биоразградима подложка. Ако имате пелени от естествени материи (памук, бамбуков велур, коноп), тогава би следвало да можете да използвате кремовете и без допълнителни подложки. Естествените материи могат да отмиват петролните масла с подходящ препарат и висока температура (поне 60 градуса). (никога не съм опитвала дали е вярно – просто слагам подложка)

3D_Bochko_Baby_DiaperRash_Cream_65ml_Box_RGB

Всички продукти, които не съдържат петролни деривати, се смятат за „безопасни“ (cloth safe) при употреба с многократни пелени. Моят личен избор обаче е натуралната бебешка козметика, която е съставена основно от натурални масла. Въпреки че те са „безопасни“ за многократните пелени, имайте предвид, че отмиването на по-голямо количество натурални масла също е трудно (най-вече ако използвате синтетични материи) и изисква повече препарат и висока температура. С две думи: каквото и да пише на вашия продукт, бъдете внимателни, защото основната цел на кремовете е да се продават, което подтиква търговците да пишат неща, които потребителите искат да видят. Моето правило е, ако ползвам крем, винаги да слагам и подложка. Това важи с особена сила и за всички кремове, които съдържат цинков оксид – една прекрасна и полезна за кожата съставка, която не се наслоява върху материята, но оставя петна върху дрехите.

DSC_0442

След всичко казано по-горе, ви съветвам преди да посегнете към някое мазило, най-напред се опитайте да разберете каква е причината за зачервяването. Ако пелените не се сменят достатъчно често, това може да предизвика реакция по кожата на бебето. Понякога урината (особено вечерната, или ако бебето не поема достатъчно течности) е с по-висока концентрация на пикочна киселина и може да доведе до зачервяване, както и изпражненията, ако дупето не бъде почистено веднага след изхождане. Ако причината за зачервяването е натрупване на пикочна киселина в пелените, кожата на бебето ще става силно зачервена на местата, където се допира до подложките и при всяко пишкане, пелените ще миришат изключително силно. Това означава, че пелените не се изпират добре и имат нужда от дълбоко почистване.

Black-design-separator

Бебето може да проявява чувствителност към перилния препарат, с който перете пелените, или мокрите кърпички, с които го забърсвате – те съдържат тонове химия и нежната бебешка кожа може да се раздразни. Опитайте да използвате кърпички от плат и разтвор с бебешки сапун, който няма да предизвиква реакция. Някои бебета са чувствителни към влагата, затова е важно да използвате сухи подложки, или пелени – джоб, повечето от които имат вътрешно покритие, което пази кожата суха. Ако причината за зачервяването не нито една от гореизброените, допуснете възможността бебето ви да проявява алергична реакция към материята на пелените, въпреки че това се случва много рядко и много малко деца проявяват подобни алергии, основно към изкуствените материи, направени от 100% полиестер (напр. микрофибър, полар, велур). Някои деца проявяват алергия и към непромокаемото покритие PUL и е добре то да за замени с флийс или вълна.

Какъв е вашият опит с използването на кремове против подсичане? Напомняме, че можете за закупите многократни пелени онлайн от Bottomlane, или на място в центъра за привързано родителство “Заедно” (гр. София, Бъкстон, ул. Алекси Рилец 8). Ако имате въпроси за употребата или поддръжката на многократните пелени, свържете се с нас чрез фейсбук страницата на магазина, или чрез имейл office@bottomlane.eu.

 

Използвани източници:

https://allaboutclothdiapers.com/cloth-diaper-safe-diaper-rash-creams-updated-again/

http://blog.organicshop.bg/2012/02/%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%B9%D1%81%D0%B5%D1%82-%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82-v-%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D0%B4%D0%B5%D1%80.html

http://www.fluffloveuniversity.com/learn-about-cloth-diapers/diaper-creams-and-cloth-diapers/

.

.

.

.

.

#многократнипелени #бебешкипелени #многократнибебешкипелени #бебешкакозметика #пеленизабебе #комплектпелени #пеленизамногократнаупотреба #козметиказановородено #пеленизановородено #кремпротивподсичане #бебешкикрем #кожнираздразненияприбебета #каксеизползватпелени

One thought on “Какво трябва да знаем за кремовете против подсичане

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s