Пелени тип „всичко в две“ (AI2, all-in-two)

Пелените тип „всичко в две“ представляват система от непромокаеми горни гащички и абсорбираща тъкан (често подложки), която не е зашита за кавъра, но двете части се прикрепват една за друга посредством копчета. Това означава, че можете да използвате всякакви комбинации от кавъри и подложки, включително можете да замените подложките със съвсем различен тип попивна материя (напр. прифолд) и това прави този тип пелени изключително вариативни.

Употреба

Важно е да разберете, че дефиницията „всичко в две“ не означава, че трябва да използвате тези пелени само по начина, указан от производителя, а именно – да закопчавате подложките за кавърите. Ако имате достатъчно оригинални подложки, по всяка вероятност ще Ви бъде много по-лесно, но кавърите могат да се използват по всякакви начини – над прифолди, над флат пелени, или над вътрешни гащички. Тогава по какво се различават от стандартните кавъри?

Смисълът на това да си купите „всичко в две“ е да използвате специализираните подложки на производителя, тъй като дизайнът на една подобна система предполага, че тя ще Ви улеснява и ще има по-добра функционалност. Не игнорирайте възможностите на това да използвате оригинални подложки, но и не се ограничавайте с тях – Вашето удобство е на първо място.

Предимства:

  • По-евтини от пелените „всичко в едно“ или тип „джоб“;
  • По-лесни за употреба от комбинацията между кавър с флат пелени или прифолди;
  • По-необемни;
  • Ако кавърът няма вътрешно покритие, той може лесно да бъде избърсан с мокра кърпичка, когато бъде намокрен, и да се използва отново;
  • Кавърите и подложките на различни марки и производители могат да се разменят помежду си, но не винаги копчетата за фиксиране са съвместими.

Недостатъци:

  • Ако кавърът има вътрешно покритие (памук, флийс, мрежеста материя), той може да се мокри и цапа при изхождане на бебето, което означава, че трябва да се сменя по-често;
  • Подложките може да се разместят и пелената да пропусне;
  • Отнема повече време при смяна на пелената, отколкото ако се сменя цялата, както е при „всичко в едно“ или джоб;

Цена

Пелените „всичко в две“ могат да бъдат по-евтино решение от пелените „всичко в едно“, ако кавърите се използват с различни подложки. Тъй като подложките струват по-малко, ще спестите пари като купите повече подложки и само няколко кавъра.

Колко броя ви трябват? Повечето производители препоръчват 4-6 кавъра и 20-24 подложки, ако имате намерение да използвате само многократни пелени. Ако бебето Ви е новородено, може да се наложи да увеличите бройките на 8 кавъра и 30+ подложки, тъй като новородените бебета имат нужда от по-честа смяна на пелените.

Някои видове пелени „всичко в две“ идват в комплект със специални подложки, но можете да спестите допълнително пари като заместите специалните подложки с по-евтини и ги използвате заедно с кавърите. Например, много родители използват обикновени памучни прифолди.

diaperinterior

Абсорбация

Когато говорим за абсорбация, пелените „всичко в две“ обикновено имат повече възможности от „всичко в едно“. Повечето комплекти се продават с разнообразни възможности за избор на платове (бамбук, микрофибър) и Вие сами избирате попивателните възможности, а и можете да добавяте и допълнителни подложки.

Време за сушене

Освен гъвкавостта при възможностите за абсорбация, другото най-голямо предимство на пелените „всичко в две“, е че те съхнат по-бързо от пелените „всичко в едно“. Сменяемите подложки се почистват по-лесно и времето за сушене може да бъде намалено значително, особено ако подложките могат да се разглобят на повече части.

couche-lavable-pop-in-bambou-unie-v2-close

Напомняме, че можете за закупите многократни пелени онлайн от Bottomlane, или на място в центъра за привързано родителство “Заедно” (гр. София, Бъкстон, ул. Алекси Рилец 8). Ако имате въпроси за употребата или поддръжката на многократните пелени, свържете се с нас чрез фейсбук страницата на магазина, или чрез имейл office@bottomlane.eu.

 

Източници:

https://www.thinking-about-cloth-diapers.com/ai2.html

http://dirtydiaperlaundry.com/intro-to-cloth-diapers-all-in-twos/

.

.

.

.

.

#многократнипелени #бебешкипелени #многократнибебешкипелени #бебешкакозметика #пеленизабебе #комплектпелени #пеленизамногократнаупотреба #козметиказановородено #пеленизановородено #всичковдве #пеленивсичковдве #AI2 #каксеизползватпелени

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s