Какво са многократни пелени и как се използват

Наскоро получих въпрос как се използват многократните пелени и си дадох сметка, че отговорът, макар да ми се струва естествен, вече не е толкова очевиден. Въпреки че нашето минало в пелени изобщо не е чак толкова отдалечено от нас, осъзнавам, че съвремието ни се развива с бясна скорост и със същата тази скорост забравя и губи спомен дори за последните години от живота си.

Зад красивата си външност, прекрасни цветове и щампи, бебешките пелени са просто… плат. Те не са памперси с нов дизайн, а повече приличат на гащи и бельо, за което трябва да се грижиш и което да поддържаш правилно.

Многократните пелени се поставят по приблизително същия начин като памперсите – т.е. представляват затварящи се гащички, които задържат урината и екскрементите на бебето. Разликата е в това, че след като бъдат свалени, те се перат.

Black-design-separator

Многократните пелени и техните попивни подложки нямат срок на годност, те се захабяват също като дрехите – с течение на тяхното използване, в зависимост от интензивността на употребата. Може да ги използвате с години и да отгледате (или не само вие) 2-3-4 деца с тях, в зависимост от това колко голям комплект си набавите, или пък ако използвате едни и същи пелени всеки ден (по-скоро през ден), те да се захабят още след 1-2г., ластиците да се отпуснат или пък да се скъсат.

Факт е, че някои видове многократни пелени са по-издръжливи от други, например всички видове гащички (най-вече тип „всичко в едно“ и по-малко тип „джоб“) се захабяват много по-бързо при интензивна употреба, защото след използване, трябва да се сменя цялата пелена – това означава интензивно пране, на фона на системите със сменяеми подложки + кавър, при които е възможно да се сменя само попивната част на пелената, а кавърът – да се забърсва с мокра кърпичка. Здравината на самите подложки е много по-голяма от тази на шеловете (горни гащички, кавъри), а пък прифолдите може да се каже, че са направо вечни. (да не се разбира еднакво за всички видове подложки – те също имат различен състав и здравина, например мои муселинови флат пелени се скъсаха след 1г. средно интензивна употреба). Не на последно място, имайте предвид, че използването на сушилня допълнително може да повреди ластиците на пелените.

 instagram_shaggy on love_milovia

Колко често се сменят пелените?

В зависимост от своята възраст бебетата пишкат с различна честота – напр. новородените пишкат по-често и по-мъничко, докато поотрасналите бебета пишкат повече и малко по-рядко. Нормално е едно бебе над 6м. да пишка 1-2 пъти в интервал от около 1,5-2ч., затова и препоръчителната смяна на пелените е в същия интервал от време. Независимо дали пелената може, или не може да задържи още урина, не е добре да оставяте бебето дълго време с пелени, защото кожата му може да прояви раздразнение.

Колко броя ни трябват?

Колкото повече, толкова по-добре! Едно новородено ще има нужда от около 20+ броя пелени, но бройката намалява с израстването на детето. Колкото по-малко пелени имате, толкова по-често ще трябва да ги перете и ще имате повече домакинска работа и ще изхабите повече вода и препарати. В допълнение: когато разполагате с по-малко пелени, Вашият въглероден отпечатък става огромен, а употребата на продукта – разхищаваща. Смисълът на многократната употреба, освен спестяване на пари и боклук, следва да бъде и спестяване на енергия и ресурси. По-широката ротация ще удължи живота на пелените Ви и ще даде възможност да ги предадете нататък за следваща употреба.

Black-design-separator

Пране

Разбира се, многократните пелени се перат в пералнята, като всяка друга дреха. Не е нужно да перете всеки ден. Перете на всеки 2, 3 или 4 дни, като след втория ден правете междинно кратко запиране (в пералнята, разбира се!) Лично аз избирам да се доверя на професионалния опит и препоръките на група доброволци и учени-химици от Австралия и Нова Зеландия, които използват научен подход при прането на пелени, вместо традиционните препоръки (https://cleanclothnappies.com/wash-routine-basics/) . В най-добрия случай, при правилно изпълнение на подобна рутина, никога няма да се стига до проблемни ситуации с петна и вмирисани пелени.

Стъпка 1: Започнете с почистване на твърдите остатъци. Ако отмивате под чешмата, задължително изстискайте водата – това ще предотврати появата на амониева киселина в плата. След почистване оставете на съхранение.

Стъпка 2: Предварително изпиране на всеки 1-2 дни (ако перете на 3 или 4 ден) – температура 40-60 градуса (прането на 60 градуса е по-ефективно) с 1/2 доза от препарата за силно замръсено пране по инструкцията на опаковката и размера на пералнята си (пералните над 5кг вместимост имат нужда от увеличена доза препарат), на кратка програма (30-60 мин). Ако след това пране кавърите не миришат на урина и нямат петна, няма нужда да се слагат в основното пране. Ако перете на всеки втори ден, може да пропуснете тази стъпка и да преминете директно към стъпка 3.

Стъпка 3: Основен цикъл: пране на всеки 2-3 дни (ако перете на 3+ ден, правете и предварително изпиране по стъпка 2), температура 46-60 градуса, с пълна доза от препарата за силно замръсено пране по инструкцията на опаковаката, на най-дългата програма (2ч.+)

Стъпка 4: Сушене. Най-добре оставете пелените да изсъхнат на въздух. Ако използвате сушилня, включете на ниска температура с програма за деликатни тъкани. Ако бамбуковите и конопените Ви пелени излязат леко влажни от сушилнята, оставете ги да се доизсушат на въздух, преди да ги приберете. Горните гащички от полиестер и външната част на джобовете трябва да се сушат на въздух.

Какъв препарат да изберете?

За съжаление, понякога инструкциите на производителите, които често пъти почиват на желанието за пълно гарантиране на живота на продукта, изпадат в противоречие с добрите практики от потребителската общност, чиято цел е безупречно изпиране на пелените, които са едни от най-замърсените дрехи, които някога човек може да пере.

Ботъмлейн избира да се довери на професионалния опит и препоръките Clean Cloth Nappies (https://cleanclothnappies.com/mainstream-detergents/) и да препоръча използването на комерсиален препарат от всяка търговска мрежа по Ваш избор, който съдържа поне 5-15% повърхностно активни вещества (ПАВ) и ензими. Ензимите са добри за Вашите пелени (освен за вълнените) и, противно на традиционните препоръки, няма да ги повредят, а напротив – те помагат за разграждането на мръсотията и подобряват ефективността на препаратите при по-ниска температура.

За еко-препаратите: еко-препаратите обикновено съдържат много, много малко ПАВ, в сравнение с комерсиалните препарати, затова е необходимо да се използва доста по-голямо количество от дозата за изключително мръсно пране, за да се постигне ефективно изпиране. Някои препарати работят по-добре с добавка по избор (обикновено на основата на натриев перкабонат). С еко-препарати ще постигнете по-добри резултати на 60 градуса. (https://cleanclothnappies.com/plant-based-sensitive-eco-detergents/)

Важна финална бележка – пелените няма смисъл да се гладят, това няма да ги дезинфекцира по-добре, ако не ги перете правилно. А ако имате пелени с PUL, със сигурност ще успеете да ги повредите.

Напомняме, че можете за закупите многократни пелени онлайн от Bottomlane. Ако имате въпроси за употребата или поддръжката на многократните пелени, свържете се с нас чрез фейсбук страницата на магазина, или чрез имейл office@bottomlane.eu.

.

.

.

.

#многократнипелени #бебешкипелени #многократнибебешкипелени #бебешкакозметика #пеленизабебе #комплектпелени #пеленизамногократнаупотреба #козметиказановородено #пеленизановородено #каксеизползватпелени

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s