Натрупване на урина + поява на амонячна миризма ● Натрупване на минерали ● Натрупване на препарат ● Натрупване на кремове против подсичане

Остра миризма на амоняк, която те удря в носа буквално минути след като пелената е била поставена и напишкана. Сигурна съм, че повечето семейства се сблъскват с това по-скоро рано, отколкото късно – аз самата съм го преживявала и знам, че не е страшно, но пък е изключително досадно. Почти 2 години с многократни пелени ме научиха, че амонячната миризма е проблем на рутината за пране, а не на самите пелени, затова искам да обясня достатъчно простичко какво не е наред в тези моменти. (А всички вие, които не сте се сблъсквали с миризливите пелени, имате най-искрените ми поздравления, защото имате перфектен ритъм и режим на поддръжка!)

Обичайното натрупване на урина в многократните пелени е следствие на недобро изпиране и когато това се случи, трябва хубавичко да си преговорите елементите от рутината ви за пране, защото едно или повече неща от нея не се случват правилно.

  • Недостатъчно количество препарат за пране. Много семейства не успяват да дозират правилно препарата си, защото четат препоръки да използват по-малко количество, когато перат пелени. (edit 06.2021: Също така не съобразяват дозата на препарата с размера на пералнята си, особено ако притежават пералня над 5кг. – обикновено на етикета има конкретна инструкция за различния обем. За съжаление, това води не само до недобро отмиване на урината, а до нейното постепенно наслояване в плата, което вече не може просто да се премахне с повече препарат.)
  • Лош избор на препарат за пране. Както всички хора, загрижени за околната среда и за собственото си потребление, ние се опитваме да използваме „зелени“ алтернативи на класическите препарати за пране, които обаче често пъти нямат истинска измивна сила. Всички еко препарати, които съдържат единствено сапун и евентуално сода бикарбонат, не могат да отмият добре урината, особено ако пелената е по-плътна и многопластова. В търсене на добър екологичен вариант за пране на пелени попаднах на хиляди сравнителни изследвания за измивната сила на „зелените“ препарати и повечето от тях заключаваха, че те дават много, много по-слаби резултати от комерсиалните прахове за пране. Тъй като за момента не съм открила потвърдено работещ еко-прах за пране на многократни пелени, мога да ви препоръчам да перете с еко-препаратите само ежедневните си дрехи, които не са силно замърсени.
  • Отстраняването на трайното натрупване на урина от пелените може да се направи (edit 06.2021: по два начина: първият е чрез накисване в разредена белина (Bottomlane се доверява на указанията на група учени-доброволци от Австралия, Нова Зеландия и UK, които прилагат научен подход към прането – те са Clean Cloth Nappies, като инструкции за правилната доза и пропорция можете да получите от сайта им  cleanclothnappies.com); вторият начин е да пуснете абсорбиращите части (предварително изпрани) на 90 градуса с половин доза препарат, като амониевата киселина ще се разтвори от високата температура. Разбира се, само естествените материи биха издържали това пране, а микрофибърът и непромокаемите кавъри могат само да се накисват в белина. Ако този метод не помогне напълно да се отстрани урината, накиснете в белина. Дълбокото почистване, или т.нар. “стрипване”, което включва накисване на абсорбиращите части на пелените в безхлорна белина и омекотители за вода, е изключително широко разпространено в повечето родителски общности, но след години практика, изследване и обсъждане, дамите от Clean Cloth Nappies вече не препоръчват този метод на дезинфекция заради спорните резултати и рисковете от ненужна повреда на PUL-а и ластиците на пелените. CCN обясняват подробно в уебсайта си и защо белината е напълно безвредна за околната среда, а заедно с това е и най-доброто решение за дезинфекция, защото разтваря натрупаната амониева киселина, убива бактерии и избелва петна.)

Black-design-separator

Ако живеете в район с твърда вода, е силно вероятно да чуете са “натрупване на минерали”. (edit 06.2021: Всъщност няма същинско наслояване в плата), а допълнителните минерали във водата правят пелените много трудни за изпиране (edit 06.2021: и в тях просто остава урина). В резултат на това пелените ви ще започнат да миришат и могат да предизвикат обриви. Пелените ви могат да миришат на чисто след пране, но веднага щом бебето ги намокри, ще усетите остра миризма, която често се определя като миризма на „обор“.

Ще го кажа по следния начин: когато водата ни е твърда, тя има високо съдържание на минерали; ако по време на пране използваме единствено прах за пране, то препаратът ще атакува минералите във водата и ще се опита да измие първо тях и е малко вероятно да успее да се справи и със самото пране. (edit 06.2021: Затова, ако перете с еко-препарат), използвайте добър комерсиален препарат със завишена доза според указанията на опаковката за силно замърсено пране и район с твърда вода. В противен случай може да постигнем наслояване на неотмита урина в тъканите).

  • За да отстраните натрупването на минералите, е препоръчително да направите накисване с разредена белина, или да пуснете отделяемите абсорбиращи части на 90 градуса (само естествените материи).
  • За да избегнете натрупванията на урина за в бъдеще, използвайте (edit 06.2021: хубав комерсиален прах за пране в посочените дози за размер на пералнята, твърдост на водата и доза за силно замърсено пране, вместо течен или еко препарат. (праховете съдържат голямо количество омекотители за вода)

Black-design-separator

Натрупване на препарат

Наслояването на препарат в пелените е точно обратното на натрупването на минералите от твърдата вода и е резултат от употребата на твърде много препарат в по-мека вода. edit 06.2021: Този вид натрупване се смята за един от големите митове при употребата на многократни пелени, заедно със слънчевото избелване, т.е. не е реално натрупване, но в действителност предозирането на препарата пречи на ефективното изпиране и пелените ви могат да започнат да миришат. Този мит е силно вероятно да е формиран от американските потребители на перални с горно пълнене, които имат слаба ефективност при плакнене на пране и затова по пелените често остава неотмит препарат.

  • Има лесен начин, който много лесно ще ви отърве от предозирания препарат, в случай че има такъв: пуснете допълнително изплакване, докато пелените ви вече не отделят пяна в чиста вода. След това продължете рутината си, но намалете количеството препарат.
  • (edit 06.2021: Ако междувременно пелените ви са започнали да миришат на урина, тогава “рестартирайте” чрез накисване в белина според инструкциите на Clean Cloth Nappies и проверете правилната доза препарат според твърдостта на водата и размера на пералнята си.)

Black-design-separator

Натрупване от кремове против подсичане

(edit 06.2021) Добрите комерсиални препарати се справят успешно с отмиване на кремовете против подсичане при 60 градуса, за разлика от еко-препаратите. Ако останат петна, натъркайте със сапун за петна и повторете прането.

  • Ако използвате еко-препарат, използвайте суха подложка от полар/ флийс, кърпичка, или еднократна подложка, която да играе ролята на бариера между кожата и пелената.

Напомняме, че можете за закупите многократни пелени онлайн от Bottomlane. Ако имате въпроси за употребата или поддръжката на многократните пелени, свържете се с нас чрез фейсбук страницата на магазина, или чрез имейл office@bottomlane.eu.

.

.

.

#многократнипелени #бебешкипелени #многократнибебешкипелени #бебешкакозметика #пеленизабебе #комплектпелени #пеленизамногократнаупотреба #козметиказановородено #пеленизановородено #кавъри #горнигащички #непромокаемигащички #каксеизползватпелени

Advertisement

5 thoughts on “Натрупване на урина + поява на амонячна миризма ● Натрупване на минерали ● Натрупване на препарат ● Натрупване на кремове против подсичане

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s