За единомислещите хора

Искам да ви разкажа за доброто настроение, което ме застигна след нервозна и припряна сутрин, в която едно възкисело детенце за пореден път не одобри съботната си закуска, за която съм пазарувала специално и съм се постарала да бъде вкусна и интересна. След като се потиснах и ударих емоционалното дъно, реших да отида до куриера и да взема пратката си от Tierra Verde Bulgaria, като не подозирах какъв емоционален заряд ще получа от това обикновено действие. Хора, наистина доброто настроение отмахва товари, мести планини и те тласка към върхове!

Сърцето ми се изпълва всеки път, когато срещам единомислещи хора!

Получих пратката си опакована в кашонче втора употреба, затворена с хартиено тиксо и ме обля топлото чувство на удовлетворението, че нещо се случва по най-добрия възможен начин.

„Този кашон живее втори живот“ пише на опаковката, а аз гарантирам и обещавам да живее и трети живот.

DSC_0957.JPG

Като собственик на онлайн магазин известно време се лутах, докато намеря правилната пътека, която да следвам, защото ясно осъзнавам, че един бизнес винаги трябва да се старае да бъде отговорен и да не причинява вреда. Доставките на онлайн поръчки винаги са свързани с опаковане и куриерски служби, които бавно и постепенно събирах идеи как да преодолявам, така че пътят на доставката да бъде лишен в максимална степен от отпадъци и вреди. Най-напред преминах към картонени опаковки, а през последната една година почти всичките ми външни опаковки са съставени от кашони втора употреба и запечатани с хартиено тиксо. Вътрешните уплътнения са от стари опаковки, а самите продукти понякога поставям в чист найлон, останал от пакетиране на дрехи, особено когато очаквам мокро време. Разпечатвам поръчките на клиентите си върху гърба на използвана хартия, а етикетите, придружаващи самите продукти, както и визитките на магазина и брошурите ни, са произведени от рециклирана хартия.

Тъй като освен опаковки, куриерските доставки генерират и излишни въглеродни емисии от движението на превозните средства, от известно време насам започнах да предлагам и лично предаване на поръчките, стига да са в район, в който ежедневно имам работа, и до който да потребителите да стигат лесно. Този месец личният ми живот ме доведе в сърцето на София и ме постави в ситуация на ежедневно пътуване по линията на метрото от Младост 1 до Западен парк, така че с надежда и удовлетворение вече мога да предложа лично предаване в доста голям периметър на всички желаещи.

DSC_0959

Благодарна съм на всички отговорни бизнес модели, които ми дават идеи за намаляване и оползотворяване на отпадъците. Вярвам, че е важно да се учим един от друг и се надявам, че и моят опит ще помогне на някой, който търси своето най-добро решение!

.

.

.

#zerowaste #lowwaste #reusereducerecycle #greencommerce #безотпадъци #отговоренбизнес #зеленаонлайнтърговия

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s