Размисли относно отпадъците и рециклирането

Пиша този текст по повод обявената седмица на рециклирането (13-19 ноември 2017г.), която ще се провежда в рамките на 74 училища в София и има за цел да стимулира създаването на „зелени“ практики в училищата, детските градини, фирмите и учрежденията. По замисъл и проект инициативата трябва да продължи 3г. и да постави основите на нещо, което да донесе промяна. Може би.

Искам да заявя това с цялата сериозност, на която съм способна: никога не ми е пукало за отпадъците. Понеже съм добре възпитана, винаги съм си изхвърляла боклука в кошчето и не съм ръсила опаковки от вафли по улиците, а фасовете (от времето, в което бях пушач) си ги тъпчех по джобовете под неодобрителните погледи на близки и познати, които цъкаха с език „какъв пушач си ти тогава?“ Въпреки това никога не съм придавала какъвто и да било смисъл на разделното събиране на боклука или в по-глобален смисъл – цялостното намаляване на количеството на отпадъците. Когато започна инициативата „Да почистим България за един ден“, искрено се издразних. В главата ми кръжаха гневни мисли от типа на това, че институциите се опитват да прехвърлят топката на гражданите поради безсилие да се справят с работата, която им е делегирана по закон; че някои медии и фирми си правят евтина реклама на гърба на една благородна инициатива; че чистенето в един ден от годината няма никакъв смисъл на фона на все по-големите размери на замърсяването.

thCADCRF0W

Колко плоско, плитко и тесногръдо. Все едно не се отнася точно до мен.

Винаги съм намирала за свежи и интересни идеите за намаляване на разходите и природните ресурси в ежедневието, но никога не съм имала сериозен интерес да ги приложа. Обаче откакто се роди дъщеря ни, се интересувам от абсолютно всичко. Дали е защото вече не мисля само за своето бъдеще? Моето не е особено важно. През първите й 6 месеца изхвърляхме по стандартното количество торби с еднократни пелени на ден. После напълно ненадейно попаднах на информацията, че бебешките еднократни пелени са третият най-голям източник на твърди отпадъци в световен мащаб и оттогава не мога да спя нощем. Мисля, че замърсяването е взело тези чудовищни размери заради хората като мен. Защото нашето собствено бъдеще не ни изглежда особено важно. Защото не сме били възпитавани да мислим за утре.

recycleForChange-e1493475906147

Промяната идва ужасно бавно. Въпреки че относително лесно взех решението да започна да използвам многократни пелени, самият преход отне доста време. В последствие вкъщи започнахме да намираме и други начини за намаляване на отпадъците и ресурсите.

  • Използваме миялна машина, която изразходва по-малко вода (е, на фона на това, че перем многократни пелени, не е голямо постижение)
  • Драстично намалихме купуването на найлонови пликчета и ги заменихме с платнени. Това е нещо съвсем дребно, което се опитвах да направя от години и никога нямах подходяща торба под ръка. Докато бях в майчинство и излизах с детето, гледах винаги да имам под ръка 1-2 сгънати платнени торби за непредвиден пазар. Постепенно този навик се пренесе устойчиво в ежедневието ни.

recyclingtypes

  • Използваме памучни кърпички вместо мокри кърпички за бебето.
  • Използвам многократни ежедневни превръзки.
  • Купуваме носни кърпички и тоалетна хартия от рециклирана хартия (продават в ДМ) и обмислям старите платнени носни кърпички.
  • Започнах да купувам дрехи основно от втора употреба. Никога преди не съм го правила, защото винаги са ми вменявали мисълта, че дрехите в тези магазини са извадени от кофа с боклук и че са само за хора с прекалено ниски доходи.
  • Старая се да използвам градски транспорт вместо превоз с автомобил.
  • Бъдещ проект: искам да започнем да използваме многократни кърпи за маса, но още не съм намерила подходящи готови; идеята ми е да купя плат, който да не е чист памук (защото няма почистване), от който да се ушият 100-ина малки кърпи са ежедневно ползване.
  • Бъдещ проект: все още не събираме разделно отпадъците си, но бих искала да започнем.

Навиците са нещо ужасно. Или пък много хубаво, стига да ги управляваш правилно.

recycle_equals_hope_t_shirt-r820dbd3b55a84bb5ab5465ca77dabf47_k2gr0_324

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s