Да се откажеш от многократните пелени: съвети за препатили

Скъпи всички, настоящият текст е плод на една анкета, която проведох сред семейства, използвали многократни пелени, но които по една или друга причина са се отказали от употребата им. В нея се включиха цели 36 души –не съм и очаквала такава активност и съм признателна на всеки от Вас, че е отделил от времето си, за да бъде полезен с опита си. До всички Вас, които ми писахте: Вие сте невероятни! Вие сте се борили и сте дали всичко от себе си! Вие сте спестили повече от един боклук на природата и искам да знаете, че това наистина има значение! Вие сте чудесни родители! Анкетата е анонимна и не виждам имената и адресите ви, но отговорите Ви си заслужава да бъдат споделени. За съжаление, количеството текст се оказа толкова голямо, че не могат да го публикувам в никаква цялост, затова предлагам на Вашето внимание тук въпросите от анкетата, както и моите съвети за споделените проблеми.

Трудно ли е да се използват и поддържат многократни пелени? Не мисля. Трудно ли е да откриеш онези, които да отговорят на очакванията ти? О, да. Тъкмо срещата на очакванията и действителността горчи най-силно, особено ако човек възлага надежди и инвестира пари. Повярвайте ми, който не е имал обилно пишкащо бебе (т.е. да може да използва пелени „всичко в едно“ без да пропуснат поне 2ч.), или не се е борил с „бесния октопод“, както една от вас се беше изразила, той не може да си представи и половината предизвикателства, срещу които сте се изправяли Вие. Тъкмо в тези най-преломни моменти бих искала да ви подкрепя, насоча, или да развенчая някое и друго романтично или нереалистично очакване.

Не знам дали Ви е хрумвало или не, но многократните и еднократните пелени могат да се използват и едновременно, както и да се редуват в различни периоди – по този начин можете да свалите напрежението от домакинските грижи, да разнообразите рутината си и… просто да си починете. Целта на употребата им не е Вие да се смажете от притеснения и натоварване. В моментите, в които се напрягате, е най-полезно да потърсите съвет – от родителската общност, от приятелка, от предлагащите пелени магазини и организации.

Гласът на общността има значение. Всички се сравняваме или черпим информация и опит от другите и когато личният ти опит драматично се разминава с този на останалите родители, започва да се прокрадва неприязън, разочарование и дори леко отчаяние. Защо при всички останали се получава, а при мен не? Защо всички използват „всичко в едно“, а моите текат? Защо другите използват еди-коя-си марка, а на мен ми е неудобна? Защо другите бебета не се зачервяват, а моето се подсича до кръв? Да речем, че в общността най-често се споделя позитивният опит. Всички родители имат периоди на проба и грешка и повечето бебета се вписват в някакви стандартни рамки, като например размери, чувствителност на кожата и не особено обилно пишкане. Само че вие не сте от тях.

„Използвахме едноразмерни пелени от раждането и на двете ни деца“

Поздравления на успелите! Размерът е един от ключовите моменти, които обръщат каруцата на неопитните родители. Желанието ни да използваме един и същ продукт максимално дълго време ни кара да избираме едноразмерни модели, които производителите рекламират „от раждането до гърнето, от около 3 до 16кг“. Но знаете ли какво? Повечето едноразмерни пелени изобщо не са подходящи за новородени или дори поотраснали бебенца под 6-7кг, защото за да се сгънат до техния най-малък размер, те често образуват много гънки и луфтове около крачетата и в резултат на това пелените започват да текат, но то не е защото по принцип многократните пелени пропускат, а заради не-оптималната им употреба. В допълнение, обемните едноразмерни пелени създават и допълнителен дискомфорт, като Ви принуждават да обличате бебето с огромни дрехи. Ако Вашето бебе е по-дребно, или ви се струва, че пелените са твърде големи за него (а те вероятно са), тогава най-доброто, което можете да направите, е да се насочите към размер новородено (за бебенца под 3м), да изберете по-прибран модел, или да замените по-обемните системи „всичко в едно“ и джоб със система кавър+подложки, като заложите на естествените материи, защото са много по-тънки и прибрани, но за сметка на това попивни. Мога да се обзаложа, че повечето от Вас са опитали само най-популярните видове пелени, а смея да твърдя, че вече има известно пазарно разнообразие, което би могло да отговори на повечето от Вашите нужди. За да се избегнат безразборни покупки, горещо препоръчвам предварителна консултация и наем на тестов пакет. Тъй като съм наясно, че нито един наемен пакет, който може да се намери в страната, не съдържа всички видове пелени, които се предлагат, а и наемът също струва пари + разходи за куриер, реших да поема личен ангажимент към родителите, които биха искали да направят своя опит, и да предоставя напълно безплатно пелени за тестване заедно с индивидуална консултация. Повече информация за тази програма можете да откриете тук.

„Очаквах да няма чести пропускания и да не е постоянно подгизнало детето.“

Бъдете реалистични при поставянето на очакванията си – един плат без съдържание на химия и магия не може да издържи повече от 3-4 часа носене през деня и 10-12ч. нощен сън. Има много причини пелените да текат и повечето се дължат на употребата.

  • Неправилното поставяне стои в основата на повечето фалове при употреба. Гледайте клипчета в youtube за правилното поставяне, десетки майки са заснели поставяне на различни видове пелени и дават чудесни съвети. Ако не използвате регулирането на ръста с копчета, ако оставяте луфтове и стърчащи краища на подложки, както и ако държите пелената прекалено стегната, протичането ви е в кърпа вързано. Наистина не е сложно и нямате нужда от консултант, подобно на бебеносещите консултанти.
  • Недостатъчна попивност на пелената е втората най-често срещана причина за протичане. Всички бебета пишкат в различни количества – едни малко/средно, други – много. Ако бебето Ви е от първите, тогава може да се каже, че сте късметлия, защото ще можете да използвате повечето пелени на пазара независимо от вида. Ако обаче Вашето бебе е обилно пишкащо, тогава се налага да надградите и да добавите още попивни подложки към основните, с които използвате пелената. Например, ако сте използвали джоб с една микрофибърна подложка, опитайте към нея да добавите тънка естествена материя – тензух или памучна подложка, а още по-добре бамбукова или конопена. Ако пелената стане твърде обемна от това, заменете микрофибърната подложка с памучна, зад която да поставите бамбук/коноп. И като цяло, избягвайте микрофибъра, защото той се напоява много бързо и поема много, но когато бебето започне да се върти, много често изпуска течността под натиск. Задължително опитайте прифолди, те имат изумителна попивност и могат да се използват самостоятелно в кавър, или като подложка в джобовете. Уви, само пелените „всичко в едно“ са неудачен избор в този случай и обикновено имат по-малка попивност за сметка на лесното поставяне. Бъдете реалистични и по отношение на очакването пелените до 6-месечна възраст да вършат същата работа и за 1,2г. възраст – децата растат и заедно с това се увеличава и количеството, което изпишкват наведнъж. Ако сте овладели количествата на 6м с 1бр подложка, то до 1.2г. ще имате нужда от поне 2 броя, вероятно в комбинация с естествени материи. Докато бебетата Ви не започнат да хващат цаката на контролираното изпишкване, количествата само ще се увеличават.
  • Непромокаемото покритие на пелената може да е компроментирано в следствие на пране/ сушене на по-висока температура и платът да се е изпълнил с фини процепи, които вече пропускат влагата. В допълнение, ако пелените Ви са втора/трета/пета употреба, има голяма вероятност платът да се е протъркал и да са си изживели живота.

„Спря ме подсичането до кръв на детето“

Препоръчителната честота на смяна на многократните пелени е около 2ч., независимо дали могат да поемат повече течност или не. Продължителният контакт на бебето с урина и екскременти предизвиква кожни раздразнения, зачервяване на кожата и понякога много лошо подсичане. Често пъти сме подведени от съвета на педиатрите да сменяме памперса на всеки 3 часа (преди храненето), защото най-здравословно е изобщо да не оставяме кожата в контакт с урина. Въпреки честата смяна, някои бебета все пак проявяват гневни кожни реакции и вероятно имат силна чувствителност към самата влага, подсилена и от амонячната киселина и фекалните бактерии, поради което е препоръчително да опитат пелени с т.нар. „сухо“ покритие, а именно полар/микрофлийс. Обратно, други бебета са алергични към изкуствените материи, затова е най-добре кожата им да се допира само до органичен памук/бамбук/коноп. Обърнете внимание и на рутината си за пране, защото недобре изпраните пелени, задържали урина, са най-честата причина за раздразването на кожата. Ако имате ситуация, в която бебето Ви се подсича дори след 1 час с пелената, това означава, че пелените Ви са задържали големи количества урина, която изгаря кожата и решението е да направите санитарна дезинфекция, за да я премахнете. Според препоръките на Clean Cloth Nappies санитарно почистване се извършва с белина (само със специално препоръчани дози и концентрация!) или с пране на 90 градуса.

(edit. 09.2022:) Ако бебето има състояние на кожата, което изисква мазане с кремове, трябва да знаете, че добрата рутина за пране може безпроблемно да се справи с тях. Използвайте добър препарат с много ПАВ и ензими, перете на 60 градуса и пелените Ви ще се почистват идеално. За съжаление, не мога да дам надежда, че можете да постигнете същото с еко-препарат.

„Изранени коремчета“, „червени следи“, „бесен октопод“ „отваряне на лепките“ и други неудобства

Искам да обърна внимание на всички проблемни точки и се извинявам, ако съм пропуснала някого, не е нарочно.

  • Изранените коремчета от лепенките на пелените се срещат при много бебета, но за щастие има относително лесно решение – да замените модела, който използвате, с такъв с копчета. Също така има една хитра техника на затваряне на лепенките, като лепенката се залепва частично само с горната половина на мъжкото велкро и по този начин при прегъване на пелената няма стържещи части, които да допират до кожата на бебето.
  • Ярките червени следи вълнуват много родители и с право, защото по всяка вероятност означават, че пелената е прекалено стегната или малка за Вашето бебе. Кройките на всички производители са много различни и едни са подходящи за фини бебенца, други са щедро скроени и дават въздух и спокойствие за пухкави топчици, а трети се намират в златната среда. За съжаление, тук единственото работещо решение е да опитате различни модели, препоръчително след проучване и консултация. На нашия пазар има достатъчно широко скроени модели, за да не се притеснявате от червените следи. Специално внимание обръщам на следите от ластици, които не са ярко червени – те не са болезнени за бебето и много приличат на следите от ластика на чорапите ни.
  • Шавливостта на малчовците е пълен кошмар за родителите. Разсейването твърде често не работи, а за мен това беше периодът, в който започнах да си помагам с включване на телевизор за мощно поглъщане на вниманието и така оцелях. Нямам правилен съвет в тази ситуация, но продължавам да търся подходящ модел пелени, които да се поставят като гащички, за онези най-бойни и щури бебенца. Респект за борбата!

Ако можехте да промените нещо, какво щеше да бъде то?

Информацията е нещо, което се натрупва с времето и споделя се относително трудно, особено ако темата е непопулярна и включва полагане на усилия и получаване на насмешливи упреци от околните. Аз обаче съм настроена оптимистично, защото полека-лека се създават все повече ресурси, които помагат на семействата след нас. Виждам, че и фейсбук групата за многократни пелени се е превърнала в един изключително полезен ресурс за родители и е чудесно място за обмен на опит и препоръки, а най-незаменима е по отношение на това да си излееш душата и да намериш подкрепа.

Разбира се, най-големият проблем остава откриването на подходящите модели, както и първоначалната инвестиция за покупката им. За да подпомогна процеса по проучване и информиран избор на семействата, реших да предоставям наемен пакет напълно безплатно на родителите, които искат да пробват няколко или всички налични модели, като междувременно консултирам избора им. Предложението ми включва и малко по-дълго използване на тестовите пелени – до 1 месец, а повече информация за тестовия пакет можете да откриете тук. Допуснете идеята да съвместявате многократни и еднократни пелени, докато си набавите достатъчно бройки за употреба 24/7, нищо не Ви налага необходимостта да си купите всичко наведнъж. За Бога, дори да можете, не си купувайте всички пелени наведнъж! Опитвайте, създавайте впечатления, предавайте нататък. Пазарувайте бавно, събирайте комплекта си без да се надявате, че ще остане в същия вид и след няколко месеца, защото бебетата растат бързо и навиците им се променят също толкова бързо.

Обменяйте опит с други родители, които минават през същото.

Не на последно място, не забравяйте, че Вие сте удивителни! Вие вършите страхотна работа и се справяте великолепно!

Благодаря на всички Вас, че помогнахте да създадем още едно парче информация, което може да бъде полезно за някой друг!

.

.

Напомням, че можете за закупите многократни пелени онлайн от Bottomlane (нямаме физически магазин). Ако имате въпроси за употребата или поддръжката на многократните пелени, свържете се с нас чрез фейсбук страницата на магазина, или чрез имейл office@bottomlane.eu .

.

.

#многократнипелени #бебешкипелени #многократнибебешкипелени #бебешкакозметика #пеленизабебе #комплектпелени #пеленизамногократнаупотреба #козметиказановородено #пеленизановородено #bottomlane #безотпадъци #екопрепарати #екологичнопраненапелени #прахза праненапелени

Leave a comment