На път с многократни пелени – част 1

Аз съм голяма пъзла. Ама по принцип съм си такава. Всички обстоятелства покрай едно събитие ми изглеждат много по-сложни и непреодолими, отколкото са наистина, затова и трудно се престраших да пътувам с многократни пелени. Трудно се престраших и да сменям гащи навън и точно заради тези моменти съм убедена, че нищо, свързано с майчинството и многократните пелени не е прекомерно трудно, а е въпрос на настройка, приоритети и свикване. По тази причина всеки ден се опитвам да боря по нещо, за което има пречки единствено в съзнанието ми.

Непромокаема торба

В зависимост от продължителността на пътуването избирам различни видове пелени, но има нещо, което винаги взимам със себе си – непромокаема торба за пелени. Признавам си, че в началото, когато започнах да използвам многократни пелени, не намирах за необходимо да инвестирам по-голяма сума в такъв аксесоар, затова взех като най-евтин вариант 1-2 малки торби за по 1-2 пелени – еййййй, нито се затваряха като хората, нито бях спокойна за това как ще съхранявам мокрите пелени в тях. Преди няколко месеца обаче се сдобих с огромна прекрасна торба с великолепен цип и вместимост 15-20 пелени и оттогава съхранението по време на път е песен!

225_KangaCare_Wet_Bag_Lava.jpg

Колко пелени ви трябват?

Лесно е – ако пътувате за ден-два, колкото са стандартните уикенд-пътувания, взимате пелени за 1-2 дни, като добавяте 1-2 пелени над обичайното количество. Така или иначе, ако пътуването трае повече от една събота и неделя, схемата трябва да се преосмисли, защото пелените не бива да стоят неизпрани повече време. Ако вземете решение да перете пелените на място, вземете толкова броя, колкото е нормалната ви ротация. Аз пера грубо през ден и ако ежедневно ми трябват около 5-6 пелени, за път ще ми трябват около 24, за да имат време изпраните да съхнат 2 дни.

Каква система за пелени е най-удобна?

Отговорът е, че най-удобната система по време на път е същата, която използвате в ежедневието си. Много семейства предпочитат да минимизират багажа и залагат на система „всичко в две“, т.е. кавър + нещо вътрешно, което могат да бъдат или сменяеми подложки, или прифолди, флат пелени, или просто сгънат тензух, което се предполага, че заема по-малко място. Изборът на флат или тензух е много уместен, ако отидете на място, където няма перална машина, защото тези пелени лесно се перат на ръка в леген и след това съхнат буквално за часове. Моята философия по отношение на пелените за път е да не взимам нещо, което не съм свикнала да използвам (обемът не е чак толкова различен, ако пакетирате любимите си джобове или AIO, вместо 5 кг тензух).

Black-design-separator

Пране на пелени

Миналото лято осъществихме семейно пътуване за седмица с многократни пелени, но това нямаше как да се случи, ако бяхме избрали обикновено хотелско настаняване. Намерихме си обзаведен апартамент с кухненски бокс и пералня, където да перем и евентуално да приготвяме по нещичко за бебето, което тогава беше на 1г. Преди употреба пуснах дезинфекциращ 90-градусов цикъл на празна пералня и след това машината беше готова за употреба. Купих си първата срещната малка разфасовка бебешки прах за пране директно от населеното място, където бяхме, така че не съм носила в багажа и препарат.

В хотелски условия, където не е възможно да използвате пералня, е удачно да изберете система за пелени от флат/ тензух + кавър, защото можете лесно да перете на мивката или в леген, а после за един ден всичко изсъхва.

За съжаление, в България все още няма услуга за пране на пелени или отдаване под наем, което щеше да е много полезно решение за такива случаи.

Многократни кърпички

Вкъщи държа многократните си кърпички в кутия от еднократни мокри кърпички и по време на път просто я взимам цялата – не се опитвам да прехвърлям в други контейнери. Рециклирана бутилка с помпичка от някаква козметика, пълна с вода и бебешки шампоан пък замества голямата ми пръскачка, която използвам вкъщи – тя е малка и много удобна за излизане навън.

Black-design-separator

Пътуване с автомобил

Вярвам, че всяко семейство има различен маниер за събиране на багаж и допускам, че колкото повече деца има в семейството, толкова по-ужасяващо е събирането му. Тук бих искала да пожелая на всички ви пространството в багажниците винаги да ви стига, защото няма нищо по-изнервящо от отчаяни опити да сместиш цяла стая с чанти в обикновен багажник, и нищо по-блажено от мисълта, че сте натъпкали всичко необходимо точно където му е мястото (а ако има място и за краката ви – вече може и да почерпите). В този ред на мисли, нашите пелени пътуват в багажника – чисти и използвани (най-вече заради евентуалните миризми, които биха могли да се изплъзнат навън), а в ръчна чанта държа пелените за смяна по време на път заедно с много малка непромокаема торба.

Black-design-separator

Пътуване със самолет

Не съм летяла с бебе все още и не мога да говоря от опит, но мамите препоръчват част от пелените да се вземат в ръчния багаж, колкото и неудобно да е това, а като алтернатива на обемния багаж, пелените може да се опаковат и изпратят с куриер/ пощенска служба. Важно е също да се проучат качествата на водата на мястото, където отивате, както и да вземете собствен препарат, защото е възможно да не успеете да не намерите лесно подходящ на мястото, където отивате.

Какъвто и да е изборът ви, бъдете реалисти относно възможностите си. Ако ситуацията на пътуването ви не позволява да използвате многократни, заложете на еднократни пелени.

Какъв е вашият опит с пътуването с многократни пелени? Напомням, че можете за закупите многократни пелени онлайн от Bottomlane, или на място в центъра за привързано родителство “Заедно” (гр. София, Бъкстон, ул. Алекси Рилец 8). Ако имате въпроси за употребата или поддръжката на многократните пелени, свържете се с нас чрез фейсбук страницата на магазина, или чрез имейл office@bottomlane.eu.

.

.

.

.

.

#многократнипелени #бебешкипелени #многократнибебешкипелени #бебешкакозметика #пеленизабебе #комплектпелени #пеленизамногократнаупотреба #козметиказановородено #пеленизановородено #пътуванеспелени

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s