Всичко за кавърите

Кавърите са относително банална тема за опитните родители, но разпокъсаната информация обърква навлизащите в сферата на многократните пелени, затова предлагам на вниманието ви селектиран превод на статия от блог, който харесвам. Намирам я за добре структурирана и отговаряща на въпросите, които повечето нови родители задават, без да бъде напълно изчерпателна.

Black-design-separator

Бебешките горни гащички (или „кавъри“) са изработени от водоустойчив материал. Те се използват заедно с пелени, които сами по себе си не са непропускливи, като например тензух, флат пелени, прифолди и вътрешни (фитед) пелени. Кавърите са единствено и само непромокаемата част на пелените; те нямат попивни свойства (повечето от тях) и най-разпространените представляват гол ПУЛ без покритие. В този ред на мисли, кавърите никога не се използват самостоятелно, а винаги под тях стоят някакви попивни тъкани (фитед пелени, прифолди, тензух/флат пелени)

Прифолдите и флат пелените, комбинирани с кавър по ваш избор, са гъвкаво и икономично решение за многократни пелени. Обърнете внимание, че нямате нужда от кавъри, ако използвате джобове и пелени „всичко в едно“, защото те вече имат непромокаемо покритие.

Black-design-separator

Видове горни гащички

  • Кавъри с предно закопчаване

Кавърите с предно закопчаване са горни гащички, които се затварят с велкро лепенка или копчета в предната си част. Ако използвате прифолди, дори няма нужда да слагате снапи закопчалка, или безопасна игла, а просто можете да ги сгънете на три части, да ги сложите в гащичките и да ги поставите на бебето.

Еднослойните кавъри (за разлика от кавърите, които са покрити с плат) могат да се използват повече от един път между смяната на пелени – просто ги забършете с влажна кърпичка и оставете да изсъхнат в стаята до следващата смяна на пелени.

  • Кавъри без закопчаване (вдигащи се гащички)

Преди да използвате този вид гащички, трябва да пристегнете пелените под тях. Можете да използвате например фитед пелени, или прифолди/флат, пристегнати със снапи.

Този вид горни гащички са много удобни при силно подвижни бебета, но биха били крайно неподходящи, ако бебето ви има все още течни изпражнения. Повечето вълнени кавъри са от този вид, а също така някои флийс кавъри. Найлоновите и виниловите горни гащички също са евтин вариант.

Как да изберете горни гащички за Вашето бебе?

С какъв бюджет разполагате?

Какво предпочитате – естествени, или изкуствени материи?

На каква възраст е Вашето бебе? Колко е подвижно? Какво ще използвате – фитед пелена/ прифолд със снапи, или сгънат прифолд и флат пелени/ тензух?

Дали търсите решение за дневна или нощна пелена?

Black-design-separator

Видове материали, използвани при изработката на горни гащички

  • PUL (полиуретан ламинат) или TPU (термопластичен полиуретан):

Има изключително широка употреба; това е изкуствена материя, която обикновено се поставя върху полиестерни оплетки, но понякога и върху памучни или бамбукови оплетки. ПУЛ-ът е водонепропусклив, издръжлив и се почиства много лесно. Може да бъде избърсан с мокра кърпичка и използван няколко пъти между смените на пелените; той може да се пере заедно с пелените, дори при по-висока температура (до 60 градуса С). Материята е по-малко дишаща от вълната и флийса.

  • Водоустойчив найлон:

Много евтин, но много по-малко разпространен вариант за кавър. Найлонът е издръжлив, водоустойчив и дишащ, освен това може да се пере в пералня и съхне бързо (но само на въздух).

  • Винил:

Вече почти няма винилови гащички на пазара. Винилът не диша изобщо, лесно се разкъсва и е много по-малко устойчив от найлона. Цената му е едва леко по-ниска от тази на найлона, затова повечето производители препоръчват по-качествения найлон.

  • Флийс

Синтетична материя, която е дишаща и по-лека от вълната. Тя е издръжлива, може да се пере в пералня и съхне бързо. Тя държи кожата суха, но някои родители я отбягват, защото може да пропусне влагата към дрехите.

  • Вълна

Едно от най-скъпите решения при избор на горни гащички, но напълно естествена материя. Вълната задържа влагата, дава възможност за добра циркулация на въздуха (а това означава по-малко обриви и кожни раздразнения) и едновременно с това има антибактериални качества. Много майки се кълнат във вълната, особено за нощния сън. Вълнените кавъри са малко по-претенциозни: имат нужда от редовно ланолизиране, пране на ръка и внимателно сушене на въздух.

Black-design-separator

Колко броя горни гащички ми трябват?

Отговорът на този въпрос зависи от това колко често имате намерение да перете. Повечето родители предпочитат 6-8 броя за новородено бебе, при бебета между 3-12 месеца – 4-6 броя, а проходилите деца, захранени с твърди храни, обичайно имат нужда от 2-3 кавъра.

Ако използвате вълнени гащички, ще имате нужда от малко по-малко бройки, защото те нямат нужда от толкова често пране. Препоръчваме 3-4 броя за ежедневна употреба и още 2 броя, ако го използвате и през нощта.

Black-design-separator

Какво да избера: кавъри с размери, или едноразмерни кавъри?

Ако се чудите дали да си купите кавъри с различни размери, или едноразмерни кавъри, вземете предвид следното

Икономичност: Ако се опитвате да спестите пари, едноразмерните ПУЛ кавъри са достатъчно практични и на достъпни цени и ще ви свършат работа от раждането до гърнето.

Издръжливост: едноразмерните пелени са идеални, ако планирате да отгледате с тях само едно дете. Пелените, също като дрехите, се износват с времето, така че едноразмерните гащички може да не издържат отглеждането на повече деца, докато кавърите с размери биха могли да послужат при отглеждане на повече деца, тъй като не се използват толкова дълго време.

Пелени за новородени: едноразмерните гащички са обемни за новородени бебета и по всяка вероятност няма да уплътняват бутчетата им добре. Дори да планирате да използвате едноразмерни пелени, няма да е лоша идея да инвестирате в кавъри за новородени за първите седмици на бебето. Ако не сте убедени в ползите от инвестицията, можете да наемете пелените от библиотека за пелени.

Количества: новородените бебета имат нужда от повече кавъри (защото пелените им се сменят по-често) от по-големите бебета.

Избор на стил и материя: едноразмерните кавъри обикновено са изработени от ПУЛ. Вълнените и найлоновитегащички и панталончета се продават в различни размери, за да прилягат добре върху пелените и да не текат.

Вие имате ли любим модел горни гащички? Напомняме, че можете за закупите кавъри и многократни пелени онлайн от Bottomlane. Ако имате въпроси за употребата или поддръжката на многократните пелени, свържете се с нас чрез фейсбук страницата на магазина, или чрез имейл office@bottomlane.eu.

Източник:

  1. https://www.thinking-about-cloth-diapers.com/baby-diaper-covers.html

.

.

.

.

.

#многократнипелени #бебешкипелени #многократнибебешкипелени #бебешкакозметика #пеленизабебе #комплектпелени #пеленизамногократнаупотреба #козметиказановородено #пеленизановородено #кавъри #горнигащички #непромокаемигащички #каксеизползватпелени

3 thoughts on “Всичко за кавърите

Leave a comment