Три мита за многократните пелени

Това лято (2018г.) започнах да се срещам с родители и да ги запознавам с видовете и функционалностите на съвременните многократни пелени и едва когато се изправих пред тях очи в очи си дадох сметка за това колко легенди и митове се разпространяват неволно. Честно казано, част от слуховете, които чувам, са на границата на абсурда, което обаче не прави хората глупави – прави ги неосведомени.

Ето няколко твърдения, които чух неколкократно през последните месеци от различни места, и които бих искала да се опитам да ги обясня.

Black-design-separator

Мит 1. Кавърите се използват за приучаване към гърне.

Струва ми се, че много хора бъркат горните гащички с тренировъчните (преходни) гащички, просто защото не са виждали двата продукта заедно и не си представят кой за какво служи. Кавърите (за които подготвям отделна статия) са единствено и само непромокаемата част на пелените; те нямат попивни свойства (повечето от тях) и най-разпространените представляват гол ПУЛ без покритие. В този ред на мисли, кавърите никога не се използват самостоятелно, а винаги под тях стоят някакви попивни тъкани (фитед пелени, прифолди, тензух/флат пелени). Не е лъжа обаче, че използването на естествени материи, които държат мокро на кожата на бебето, определено биха постигнали резултат в моментите, в които детето трябва да разбере, че се е напишкало. Не е необходимо да се използва непременно кавър, защото всички видове многократни пелени (вкл. „всичко в едно“, фитед пелени и джобове) с естествени материи ще постигнат абсолютно същото.

Тренировъчните (преходни) гащички от своя страна пък са специално създадени с мисъл за приучаване на бебето към гърне. Те държат мокро, имат скромни попивни свойства и изглеждат (+ се поставят и свалят) като обикновени памучни гащички.

Мит 2. Защо пелени за „многократна“ употреба.

Версия 1: Когато бебето пишка, се мокри само горната част от пелените, която се подменя и затова се използват „многократно“.

Факт е, че съществува модел многократни пелени, който предоставя възможност за смяна на подложките, когато кавърите останат неизцапани, и това е т.нар. „всичко в две“ (AI2). Този модел дава възможност за честа смяна на подложки, когато пелената е само напишкана и ако изпражненията не са засегнали кавъра. Това обаче не може да се случи при останалите модели многократни пелени и лошата новина е, че когато бъдат напишкани, пелените „всичко в едно“ и джобовете трябва да бъдат подменени изцяло, т.е. цялата пелена (външна част + съдържание на подложки, ако има такива), трябва да се остави за пране.

Версия 2: Когато бебето пишка, пелените не се мокрят и затова се използват „многократно“.

Е, иска ми се. За съжаление, това е технически и практически невъзможно, а „многократността“ им идва от възможността пелените да бъдат изпрани и използвани отново. Колкото и да харесвам, вярвам и настоявам за това, че многократни пелени са изключителен и смислен пазарен продукт, съм длъжна да предупредя, че те не притежават вълшебни и противоестествени свойства, с които да превъзхождат „памперсите“, т.е. те се мокрят и цапат еквивалентно, но не се изхвърлят в кофата след всяка употреба. Многократните им свойства се дължат на пералнята.

Black-design-separator

Мит 3. Когато бебето напишка пелена тип „джоб“, може да се сменят само подложките.

Не. Когато един джоб бъде напишкан, се сменя цялото тяло на джоба заедно с подложките, защото, въпреки че бебето не усеща мокрото (при джобовете с флийс), материята, която е най-близо до дупето, е напишкана. И тогава какъв е смисълът на джоба? Смисълът е да може тясно да се регулира обемът на подложките, да се добавят или премахват подложки в зависимост от нуждите на бебето. Всички те биха могли да се използват и без джоб (само с кавър), но предимството на джобовете е, че могат да се подготвят предварително и непосредствената смяна на пелените да се случва много по-бързо, отколкото ако трябва да се подреждат и сглобяват малко или много подвижни подложки, което обичайно отнема време. Джобовете фиксират подвижното си съдържание и го придържат при употреба. Не на последно място, след изпиране джобовете съхнат много по-бързо, защото се разглобяват на джоб и подложки.

Напомняме, че можете за закупите многократни пелени онлайн от Bottomlane. Ако имате въпроси за употребата или поддръжката на многократните пелени, свържете се с нас чрез фейсбук страницата на магазина, или чрез имейл office@bottomlane.eu.

.

.

.

.

#многократнипелени #бебешкипелени #многократнибебешкипелени #бебешкакозметика #пеленизабебе #комплектпелени #пеленизамногократнаупотреба #козметиказановородено #пеленизановородено #употребанапелени #каксеизползватпелени

Leave a comment