Грижа за вълнени пелени

Вълнувам се! Стара моя мечта е да мога да представя красивите вълнени пелени (горни гащички) на Puppi в онлайн магазина и да ги направя достъпни на българския пазар и ето, че тя вече е реалност. Има нещо очарователно в нежните пелени, дрешки и аксесоари от фино мерино, което ме топли по особен начин. Обожавам идеята за естествени материи и устойчива употреба, която не оставя дългосрочен излишен отпадък, затова прегръщам вълнените бебешки пелени с цялата си душа и ще ви разкажа как бихте могли да се грижите за тях, ако ги приемете в дома си.

Правя уточнението, че аз не се справих добре с употребата на вълна поради незнание (но не за грижите) и неопитност в най-ранните ми пориви за използване на многократни пелени, затова протягам ръка към всеки, който изпитва затруднение, за да се опитаме заедно да разрешим задачата. Представям ви текст, който е преразказ на два източника, които намирам за авторитетни относно грижата за вълна: Puppi Diapers и Clean Cloth Nappies (цитирани са по-долу).

Действително, вълнените пелени се поддържат по съществено различен начин от памучните подложки и PUL-кавърите. Перат се рядко, а за да отблъсква течности, вълната има нужда от ланолизиране, или иначе казано – накисване за няколко часа в разтвор от минимално количество ланолин. Прането е на ръка с препарат за вълна и сапунче за петна при необходимост, след което се ланолизират отново. Между смените задължително се проветряват, което дава време на ланолина да разгради амониевата киселина. Подходящи са целогодишно и са възможно най-дишащите и екологични решения за кавъри на пелени.

Black-design-separator

Грижи за вълната

Тъй като вълната на практика се “самопочиства” на въздух и разгражда урината на сол и вода, тя няма нужда от ежедневно пране, а се пере на дълги периоди от време (на около 2 седмици), когато ланолиновият слой вече е изтънял и вече не отблъсква толкова добре вода, или, разбира се, в случай че бъдат наакани/изцапани.

Люспестата структура на вълнените влакна ги кара да отблъскват замърсяванията и да неутрализират миризмите. Освен това, задържаният във влакната ланолин не позволява на бактериите да се развиват. Този процес обаче води до изпаряване на ланолина от влакната на вълната, поради което от време на време е необходимо третиране с ланолин.

Вълнените влакна имат много подобна химическа конструкция на човешката коса, така че точно като нашата коса, те се нуждаят от деликатно почистване. Поради тази причина трябва да перете ръчно вълната си при не повече от 30 ° C. Вълната е изключително чувствителна към сапун и сапуни, които са алкални, затова за пране на вълна трябва да използвате само почистващи препарати, специално предназначени за вълна, или универсални комерсиални препарати, които обаче НЕ съдържат ензими.

По време на пране нежно масажирайте плата, а ако вълненият кавър е силно замърсен, може да използвате силна струя вода, например от ръчен душ. Върху изцапаните места можете да приложите не-ензимен сапун за петна и да накиснете за 20-30 минути. Междувременно можете да приготвите ланолиновия разтвор за обработка.

Специална обработка

За приготвянето на разтвора можете да използвате готов ланолинов разтвор (като например този на Disana), или да си приготвите сами, като използвате 100% ланолин. (същата работа ще свършат и кремовете за разранени зърна при кърмене, които съдържат 100% ланолин).

Как да приготвим ланолиновия разтвор за обработка на кавърите?

Кипнете една чаша вода и разтворете в нея малко количество ланолин (повече от грахово зърно, по-малко от кафена лъжичка) за всеки вълнен кавър, който ще обработвате (т.е. ако искате да обработите 2 броя, сложете упоменатото количество х2). За да подпомогнете разтварянето на ланолина, използвайте също толкова малко количество сапун/шампоан за вълна/бебешки шампоан или друг сапунен агент, който имате под ръка. Ако ланолинът не се разтвори много добре, подгрейте отново водата и добавете още сапун, за да подпомогнете разтварянето. Накрая трябва да се получи течност с млечно-бял цвят и без парченца неразтворен ланолин.

В интерес на истината прочетох поне 4-5 различни рецепти с различни количества ланолин, които варираха между „грахово зърно“ и 1 чаена лъжичка. Явно истината е някъде по средата, но аз бих слагала по-голямото количество поне в началото на употребата. Колкото до количеството гореща вода, малко повече от една чаша в зависимост от броя на кавърите, които ще обработвате, за да може все пак ланолинът да се разтвори.

Смесете течността с ланолина заедно с купа хладка вода 0,5л (Puppi препоръчват да бъде с температура 25-30 градуса), разбъркайте и разтворът за обработка вече е готов за употреба.

Black-design-separator

Ланолизиране

Потопете кавъра и го оставете накиснат за известно време, а ако ланолизирате кавъри под формата на гащички, ги обърнете с вътрешната страна навън (любопитно е как варира времето за накисване – между 15 минути по инструкциите на Disana, докъм 3-4 часа според инструкциите на Puppi; отново, истината е някъде по средата; евентуално 1-2ч., които следва да бъдат достатъчно, за да може вълната да поеме достатъчно ланолин; моето лично предположение е, че при първоналчално ланолизиране кисненето трябва да бъде по-дълго, а следващите пъти вероятно по-кратки интервали биха били достатъчни) При чисто нови вълнени кавъри потребителите понякога наблюдават необходимост от няколко последователни процеса по ланолизиране, докато влакната полепят достатъчно количество ланолин, за да отблъскват добре водата.

След изваждане на кавъра от разтвора, не изстисквайте, а нежно стиснете плата, за да изцедите повечето вода. Увийте с кърпа и нежно притиснете, за да може кърпата да отнеме от влагата. Сушете върху повърхност.

След употреба

Проветрявайте вълнените кавъри след всяка употреба, когато са само напишкани – очаква се да са само леко влажни и ще изсъхнат за 30-60 мин, след което ще бъдат готови за следваща смяна на пелените.

Ако бъдат наакани, изплакнете добре с хладка вода и изперете внимателно с препарат за вълна по гореописания начин. След пране вълнените кавъри имат нужда от повторно ланолизиране.

Дезинфекция

Дамите от Clean Cloth Nappies и админи във FB групата им тестват от месеци термична дезинфекция на вълнените кавъри с огромен успех сред потребителите, като след техните препоръки кавърите остават невредими за следваща употреба.

Тъй като този специален процес не е публикуван на официалния им уебсайт, оставям линк към публикация във фейсбук групата им за желаещите:

https://www.facebook.com/groups/cleanclothnappiesdownunder/posts/2800994116843122

Използвани източници:

  1. https://puppidiapers.com/en/content/12-the-pielegnacja-welny?live_configurator_token=01b2bd6049c6
  2. https://cleanclothnappies.com/caring-for-wool/
  3. https://www.facebook.com/groups/cleanclothnappiesdownunder/posts/2800994116843122

.

.

.

.

.

#многократнипелени #бебешкипелени #многократнибебешкипелени #бебешкакозметика #пеленизабебе #комплектпелени #пеленизамногократнаупотреба #козметиказановородено #пеленизановородено #кавъри #горнигащички #непромокаемигащички #каксеизползватпелени

Leave a comment