Експериментът: пране на пелени – част 2

Не мога да ви опиша удовлетворението от това, че излъсках кухненския си плот и улейчетата около мивката с обикновена сода бикарбонат и кърпа и повърхността засия ослепително. Опитите ми с натурални почистващи препарати продължават и не мога да кажа, че не съм доволна от резултатите. Разбира се, успехът е променлив в зависимост от комбинацията, която използвам, но като цяло съм впечатлена от ефективността на обикновените натурални продукти, които постигат забележителни резултати в домакинството, а същевременно не съдържат излишна вредна химия. (Ей, содата и лимоните също са химия, не съм го забравила!  🙂 )

Прането на пелени

Бебешките пелени за многократна употреба са предизвикателство за всеки перилен препарат. Той трябва да е достатъчно силен, за да отмие бактериите, протеините, мазнините, киселините и всички останали съставки на човешките екскременти. Това не е пране на ежедневни леко замърсени дрехи, а се иска СЕРИОЗНО почистване и дезинфекция. Като че ли това е и основната причина повечето еко препарати да не се справят успешно със задачата – те съдържат основно сапуни на растителна основа и омекотители за вода, които могат да изперат само ежедневните ни дрехи, които не са силно замърсени. Заради всички тези причини е най-удачно да се използва препарат за пране, който е специално разработен за бебешки пелени. Сигурно нямаше и да се замислям да използвам единствено тях, ако не идваха в пластмасови опаковки.

75643591_10157604835759323_92302115661152256_o

Екологичен прах за пране в екологична опаковка

Вече споделих, че от няколко седмици съвместно с Tierra Verde Bulgaria и 6 дами-доброволци тестваме ефективността на праха за бяло пране и бебешки дрехи на Tierra Verde, както и още Puer, препарат за избелване и сапунчето им за петна. Причината да се съглася да участвам в експеримента е, че освен натуралните съставки, подходящи за пране на пелени, продуктите на Тиера Верде имат и здрава, но напълно разградима опаковка, която е годна и за многократна употреба, а самите продукти са изключително лесно достъпни в огромна част от търговската мрежа, като например повечето био магазини и най-важното – в DM. Първоначално дамите, които доброволстваха за целите на експеримента, получиха обща инструкция за пране, а в хода на теста и обсъждането давахме и други насоки.

Режим за пране: (edit: тази рутина е на UK-общността и в съзвучие с обичайно препоръчваните методи за пране в Европа. Ако днес трябваше да я пиша, тя никога нямаше да изглежда по този начин)

  • изплакване на най-кратката програма със студена вода (не 30 градуса, а студена) БЕЗ ПРЕПРАРАТ; (бел.ред. при една от участничките в населено място с твърда вода добавихме и препоръчителното количество препарат против котлен камък)
  • основно пране до 60 градуса (най-добре на 40 градуса) с Tierra Verde прах за бяло пране и бебешки дрехи според инструкцията – 4 с.л.; (edit: Tierra Verde са пуснали нова концентрирана разфасовка на препарата си за пране, който позволява пране само с 1 с.л.)
  • 1 с.л. Puer препарат за избелване и отстраняване на петна; (бел.ред. – да не се използва допълнителен дезинфектант за пелени – тази функция се изпълнява от Puer, който съдържа 100% натриев перкарбонат, или т.нар. кислородна/безхлорна белина)
  • ако водата в населеното място е твърда или средно мека, да се добави препарат против котлен камък (за омекотяване на водата); при невъзможност да се използва такъв, нека се завиши с 1/2 дозата на препарата за пране;
  • сушене в сушилня на ниски обороти или на въздух;

Ако пелените, които се използват, вече имат миризми или наслоявания, нека се обработят преди същинския тест по следния начин:

  • накисване за 1 нощ в гореща вода (да покрие повърхността на пелените)
  • 4 с.л. Tierra Verde прах за бяло пране и бебешки дрехи; (edit: Tierra Verde са пуснали нова концентрирана разфасовка на препарата си за пране, който позволява пране само с 1 с.л.)
  • препарат против котлен камък – според дозировката за ръчно пране;
  • 2 с.л. Puer препарат за избелване и отстраняване на петна;
  • цикъл за основно пране (продължителност поне 2ч.) БЕЗ ПРЕПАРАТ;

Общи инструкции:

  • пералнята се пълни с пелени (може и дрехи) само до половината; (бел.ред. – а най-ефективно би било на ¾ )
  • ако прането генерира пяна при изплакването, да се пусне допълнително изплакване;

Black-design-separator

Не съм сигурна, че е правилно да се задава въпрос кой препарат е по/най-добър при прането на пелени, защото до голяма степен изпирането на бебешките пелени зависи от обстоятелствата, в които ще поставите прането. Най-сериозно значение има процедурата ви за пране и действията, които предприемате при различните резултати. Общото впечатление до момента от участниците е, че прахът за пране изпира много ефективно – в общия случай не остават миризми или петна. Накрая на теста за повече яснота ще публикувам статистика за сравнение.

Кога остават петна? (Edited 09.2022): Много често, когато рутината за пране, количеството и качеството на перилния препарат не са добри, особено при изключително кърмените бебета. Петната означават, че рутината за пране има нужда от лека или сериозна корекция, или някой от нейните елементи не е на мястото си. Прегледайте препарата си за пране, използваното количество, честотата на пране, температурата и количеството пяна.

Кога остават миризми? В зависимост от собствените ви обстоятелства, миризмите могат да бъдат предизвикани от много неща, но при всички положения говорят за недобро изпиране. В тази статия можете да прочетете повече за миризмите, които се остават след пране на пелени и кой е най-удачният вариант да се отстранят.

74781669_10220853262861836_2920834518719922176_n

В хода на теста възникваха въпроси и уточнения, които не се споменават в общата инструкция и направихме някои корекции:

  • За районите с много твърда вода (конкретно при една от доброволките) – да се добавя препарат против котлен камък във всяка фаза на прането – към предварителното плакнене, към основния цикъл, и, ако се наложи – и към допълнителното изплакване. (edit. 09.2022) По онова време си мислех, че всяко измиване без омекотител за вода трупа минерали върху повърхността на плата и дори да перете много ефективно по време на основния цикъл, се връщате в изходна позиция, ако пуснете изплакване само с вода. Смятах, че твърдата вода е най-сериозната предпоставка пелените да не се изпират ефективно и да имат миризми, наслоявания и петна. В рамките на теста не успях да дам съвет с достатъчно добър резултат, защото при тази участничка предложеният режим за пране и препарати все още не успяват да отстранят напълно миризмите.
  • Дадох насока за накисвате пелени с цел третиране на петна (а не на наслоявания) със студена вода, защото вярвах на градската легенда, че горещата вода запечатва петната и миризмите в плата;
  • Тогавашите ми насоки за избелване на тъкани: за накисване в 1л. вода – 2 лъжички Puer; за добавяне към основния цикъл – 4-6 лъжички и температура на пране 50-60 градуса.
  • Последната инструкция, която съм дала към всички участници, е да перат при по-висока температура – 50 или 60 градуса – през последната 1 седмица от тестовия период.

73685235_10157535013804323_634138628330618880_n

За финал искам да ви представя съдържанието на най-използваните специализирани прахове за пелени и най-накрая – и на праха за пране на Тиера Верде, за да установите колко са сходни по състав. Това, което най-много ме грабва, е простата формула без много съставки (но обърнете внимание и на препарата на Charlie Banana – той има буквално 3 елемента). (Edit 08.05.2021): Най-същественото, на което бих искала да обърна внимание, и което доближава праха на Tierra Verde до състава на специализираните препарати за многократни пелени, е сравнимият нисък процент повърхностно активни вещества в състава на препарата. Повърхностно активните съставки (при Tierra Verde това са сапунените орехчета) са онези, които премахват мръсотията от плата. Всички останали елементи са на практика омекотители за вода и PH стабилизатори. Това означава, че препаратите постигат много сходни резултати по време на пране, поставени в еднакви условия. Тъй като при всички тях нивото на ПАВ е едва до 5%, резултатите им са приемливи за някои домакинства, но прането се случва по един изключително трудоемък начин, свързан с използване на голямо количество препарат, а резултатът зависи от твърдостта на водата, правилното дозиране, правилното зареждане, както и честотата на пране. Най-добри резултати ще се постигат при рутина с често и ежедневно отмиване в комбинация с допълнителна доза препарат за избелване Puer.

MioCare – прахът за пране на Bambino Mio:

  • Sodium Sesquicarbonate – натриев сескикарбонат, двойна сол от сода бикарбонат и натриев карбонат (сода за пране) – основна съставка;
  • Sodium Carbonate Peroxyhydrate (натриев перкарбонат, т.нар. кислородна/ безхлорна белина);
  • Sodium Silicate – омекотител за вода;
  • Sodium Dodecylbenzene Sulphonate – повърхностно активно вещество;
  • Tetraacetylethylenediamine – агент, който активира кислорода в безхлорната белина при по-ниска температура;
  • Sodium Stearate – сапун;
  • Acrylic Acid Sodium Salt homopolymer – стабилизатор;

TotsBots Laundry Potion – прахът за пране на Tots Bots:

  • 15 – < 30% zeolites – зеолит;
  • 5 – < 15% oxygen-based bleaching agents – избелващи агенти на базата на активен кислород;
  • < 5% non-ionic surfactants – не-йонни повърхностно активни вещества;
  • Polycarboxylates – стабилизатор;
  • Phosphonates – предотвратяват натрупванията на минерали и активират съставките при ниска темепратура;
  • anionic surfactants – йонни повърхностно активни вещества;

Charlie Banana Eco Friendly Laundry Detergent – прахът за пране на Charlie Banana

  • natural washing soda – сода за пране
  • sodium silicate – омекотител за вода;
  • coconut oil based detergents – сапун от кокосово масло;

Yellow & Blue препарат за бяло пране и бебешки дрешки на Tierra Verde

  • 30 % натриев карбонат (сода за пране), зеолит;
  • 15-30 % натриев перкарбонат (това е т.нар. кислородна/ безхлорна белина)
  • 5-15 % силикат, тринатриев цитрат;
  • 5 % екстракт от сапунени орехчета
  • прах от маслинен сапун (сапун от маслинено масло, натриев хлорид)

Puer прах за избелване и премахване на петна с активен кислород на Tierra Verde

  • 100 % натриев перкарбонат (кислородна/ безхлорна белина)

Напълно боса съм по отношение на химията, затова ако забележите някоя неточност в описанията или обясненията по-горе, моля ви да споделите!

Black-design-separator

Очаквайте и последната трета част от нашия експеримент, в която се надявам да поместя общ резултат и чиста статистика на ефективността, събрана от нашите доброволци.

*Всички снимки, използвани в статията, са любезно предоставени от дамите, които участваха в експеримента.

Експериментът: пране на пелени – част 1

Експериментът: пране на пелени – част 3

Напомням, че можете за закупите многократни пелени онлайн от Bottomlane (нямаме физически магазин). Ако имате въпроси за употребата или поддръжката на многократните пелени, свържете се с нас чрез фейсбук страницата на магазина, или чрез имейл office@bottomlane.eu .

Използвани източници:

https://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_sesquicarbonate

https://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_percarbonate

https://pubs.acs.org/doi/pdf/10.1021/ie50159a007

https://en.wikipedia.org/wiki/Alkylbenzene_sulfonates

https://en.wikipedia.org/wiki/Tetraacetylethylenediamine

https://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_stearate

https://www.heraproject.com/files/HERA_P-AA_final_v3_23012014.pdf

https://www.phosphonates.org/images/Images/Documents/EPA%20phosphonate%20input%20detergent%20Ecolabel.pdf

https://www.thespruce.com/how-laundry-detergent-ingredients-work-2146619

https://en.wikipedia.org/wiki/Trisodium_citrate

.

.

.

#безотпадъци #животбезотпадъци #намаляваненаотпадъците #етичнакомпания #биоразградимипродуктизабаня #екологиченначиннаживот #екологичниматериали #естественкаучук #бебешкиаксесоаризабаня #намаляванеповторноизползванерециклиране #zerowaste #naturalbabycare #lowwasteliving #greenliving #naturalbabyproducts #reducereuserecycle #многократнипелени #бебешкипелени #многократнибебешкипелени #бебешкакозметика #пеленизабебе #комплектпелени #пеленизамногократнаупотреба #козметиказановородено #пеленизановородено #bottomlane #праненапелени #прахзапраненапелени #многократнипамперси

2 thoughts on “Експериментът: пране на пелени – част 2

Leave a comment