Експериментът: пране на пелени – част 1

Когато започнах да използвам пелени за многократна употреба, съзнанието ми все още не беше настроено да търси нулевата химия и минималния отпадък. Месеци по-късно мисълта ми полека лека започна да се настройва и започнах да обръщам на дребни детайли от ежедневието си, включително и на праха за пране. Започнах да опитвам да пера с различни био/натурални/екологични препарати, но си признавам, че не съм пробвала хиляди – може би 2-3, а после спрях. Дадох си сметка, че не търся просто натурално, безвредно за кожата и за природата съдържание, но и подходяща лесно разградима опаковка (алтернативно – да може да се зарежда насипно, ако е в пластмасов контейнер).

Black-design-separator

Накратко, резултатите от моя личен опит за пране с екологични препарати се състоят в това, че видимо пелените се изпираха – къде с повече, къде с по-малко петна. Проблемът идваше след няколко седмици, когато започваха да миришат още при първата капка урина, а най-тежко беше положението с нощните пелени, които и най-трудно се почистват. Киснех, плакнех и повтарях до следващите 2-3 седмици, когато пелените отново започваха да миришат. (тук правя уговорката, че живея в София и водата е много мека, така че никога не съм добавяла и не ми трябва омекотител за вода). И чааааак тогава, след като се мъчих месеци наред да бъда екосъобразна, прочетох за съдържанието на екологичните препарати и за тяхната ефективност при пране на бебешки пелени. Хората са тествали десетки видове екологични препарати и са стигнали до извода, че чистият сапун не отмива ефективно урината и не изпира добре бебешките акита. Разбира се, за това има и научно обяснение, но като обикновен не-химик ще се огранича до лаическа констатация. За да има същинско почистване на прането, трябва да има и реално действаща съставка, която да почиства добре в дълбочина. Изчетох тонове информация и събрах вече известни впечатления, но така и вече нямам възможност да направя тестове от личен опит, защото дъщеря ми израсна периода на пелените.

Black-design-separator

И тук искам да споделя най-вълнуващата  част. Преди около 2 месеца имах много щастлива и случайна среща с Вихра Динчева от изключителната компания Tierra Verde Bulgaria, по време на която се зароди идеята да направим експеримент за пране на пелени за многократна употреба с няколко семейства, които активно ги използват. Целта е да се установи ефективността на препарата за бебешки дрехи и бяло пране, който Tierra Verde представят на пазара и за който вече знаем, че е съставен изцяло от натурални съставки.

И….. речено-сторено!

75233520_10157520270469323_214366696826208256_o

Избрахме 6 желаещи семейства, на които Tierra Verde изпратиха няколко от техните продукти за пране, а аз помолих дамите да спазват определен режим за пране, съобразен с пералнята, твърдостта на водата в тяхното населено място и състоянието на пелените. Продължителността на теста е уговорена на 6 седмици, за да можем да проследим почистващата сила на препарата с течение на времето.

74602882_2518277774906213_3908692767919833088_o.jpg

В момента нашият жив експеримент е в ход и събираме автентичен опит и впечатления от нашите дами. Не търсим чудеса, нито под вола – теле. Ще се радваме да видим прекрасни резултати, но няма да бъдем разочаровани, ако те не достигнат до звездите.

74154378_10155619746877706_1822153576273674240_n.jpg

Очаквайте скоро публикация с първите резултати!

*Всички снимки, използвани в статията, са любезно предоставени от дамите, които участваха в експеримента.

Black-design-separator

Експериментът: пране на пелени – част 2

Експериментът: пране на пелени – част 3

Напомням, че можете за закупите многократни пелени онлайн от Bottomlane (нямаме физически магазин). Ако имате въпроси за употребата или поддръжката на многократните пелени, свържете се с нас чрез фейсбук страницата на магазина, или чрез имейл office@bottomlane.eu .

.

.

.

#безотпадъци #животбезотпадъци #намаляваненаотпадъците #етичнакомпания #биоразградимипродуктизабаня #екологиченначиннаживот #екологичниматериали #естественкаучук #бебешкиаксесоаризабаня #намаляванеповторноизползванерециклиране #zerowaste #naturalbabycare #lowwasteliving #greenliving #naturalbabyproducts #reducereuserecycle #многократнипелени #бебешкипелени #многократнибебешкипелени #бебешкакозметика #пеленизабебе #комплектпелени #пеленизамногократнаупотреба #козметиказановородено #пеленизановородено #bottomlane #праненапелени #прахзапраненапелени #многократнипамперси

4 thoughts on “Експериментът: пране на пелени – част 1

Leave a comment